GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 30. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Samovolja urbanista ogorčila građane Kraljeva i isterala ih na ulicu

Plati, pa gradi gde ti je volja

Stanari zgrada u Ulici cara Dušana protestuju zbog načina gradnje novog stambeno-poslovnog objekta, čije je investitor kraljevački "Trgomen"

KRALJEVO - Iako se svakodnevno čuju pritužbe na račun urbanističke samovolje i razaranja najstarijih delova grada, gradnja novih objekata u centru grada sve više se zahuktava. Potpuno je narušen izgled najlepšim ulicama Cara Lazara, Heroja Maričića, Jug-Bogdanove, Četvrtog kraljevačkog bataljona... Nekada prostrani delovi grada sa starim porodičnim kućama, pretvoreni su u "dušegupke", a njihovi žitelji su sve češće u nevoljama koje "niko neće i ne želi da reši". Zbog toga su stanari zgrada u Ulici cara Dušana, oko čuvenog Belog dvora, rešili da se sami, otvorenim protestima i blokadama saobraćaja, izbore za svoju pravdu.

U neposrednoj blizini njihovih zgrada nedavno je počela izgradnja velikog stambeno-poslovnog bloka, čiji je investitor kraljevački "Trgomen". Kada su doznali da će jedan od pasaža biti korišćen i kao kolski prolaz podzemnih garaža novog objekta, oni su se pobunili.

- Projektom je, dakle, predviđeno i čak odobreno da se kroz naš pasaž propušta oko šezdeset vozila u oba smera, što će, jasno je, ugroziti našu bezbednost, naročito bezbednost naše dece. Ukazali smo nadležnima na ovu nelogičnost, ali niko glavu nije okrenuo, pa smo odlučili da se sami organizujemo i sprečimo ovo divljanje - rekla je Miroslava Jakovljević, predsednik skupštine stanara.

U "Trgomenu" kažu da stanari preuveličavaju ovaj problem. Prema glavnom projektu, buduća zgrada imaće 25 garažnih mesta, a da bi povećali bezbednost stanara svih okolnih zgrada, izgradiće zaobilazni pešački prolaz.

Ističu još da su poštovali sve urbanističke zahteve i da su dobili saglasnost preduzeća "Srbijavode", koje gazduje parcelom na kojoj se nalaze sporne zgrade.

U međuvremenu, stanari su se žalili Ministarstvu za kapitalne investicije, a otuda je Opštinskoj upravi naloženo da svoj urbanistički akt uskladi sa urbanističkim uslovima, a predmet je "češljala" i specijalna urbanistička inspekcija.

- Gradnju smo počeli tek pošto smo pribavili sve papire i ispunili sve uslove. Pošto smo obavili valjanu proceduru, više nikakve veze nemamo sa urbanističkom inspekcijom koja piše ove gluposti. Samo građevinski inspektor može nadgledati naše radove i kontrolisati da li se držimo projekta, niko drugi - izričit je Milan Vučković, direktor "Plana a. d. Trgomen p. v".

Stanari Ulice cara Dušana, međutim, naglašavaju da će otvorenim protestima sprečiti dalju gradnju, sve dok se ne ustanovi ko je, i zbog čega, investitoru dodelio njihov pasaž.
- Urbaniste pitam zašto su pristali na investitorski urbanizam. Investitori, puni para, upru prstom, a ovi im omoguće gradnju. Pretvoreni su, dakle, u puke tehničke crtače i zato nam se sve ovo i dešava - ogorčena je Miroslava Jakovljević.

M. S. Milišić


vesti po rubrikama

^Srbija

Samovolja urbanista ogorčila građane Kraljeva i isterala ih na ulicu
Profesori u Zaječaru pokrenuli inicijativu za povratak školske imovine
Udruženje odgajivača goveda
O privredi iza zatvorenih vrata
"Prahovo" bez struje i vode
Kladovo: Znanje je viza za svet
Mali - veliki šampioni
   
 


     


FastCounter by LinkExchange