GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 30. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Niški gimnazijalci matursko veče proslavili bez direktora i profesora

Burna proslava završetka škole

Razlog za odlazak bilo je pojavljivanje maturanta kome je Nastavničko veće zabranilo prisustvo zbog incidenta koji je izazvao poslednjeg dana u školi

Direktor Gimnazije "Svetozar Marković" Olga Dragojlović i desetak profesora demonstrativno su napustili proslavu maturske večeri učenika ove škole jer je jedan maturant došao na slavlje, ignorišući odluku Nastavničkog veća o zabrani prisustva maturi zbog incidenta koji je izazvao poslednjeg dana školske godine.

- Učenici naše škole su prošlog utorka slavili završetak školske godine u dvorištu gimnazije, kada je jedan od đaka zapalio baklju. Stvorio se dim, đaci su kašljali, nekima je i odeća bila oštećena od plamena. Jedan od učenika je započeo tuču, a ovaj koji je zapalio baklju udario je školskog policajca koji je pokušao da spreči dalju eskalaciju nasilja. Zatim je razbio prozor i povredio se, pa je intervenisala i služba hitne pomoći. Došla je policijska patrola i vinovnici nasilja su odvedeni u SUP, kaže Olga Dragojlović.

Pijan za volanom

Jedan od pijanih učenika je nakon odlaska iz škole izazvao udes jer je svojim vozilom udario u dva parkirana automobila. Srećom, kako navodi Dragojlovićeva, osim materijalne štete drugih posledica nije bilo.

Prema njenim rečima, nakon što je škola obaveštena da je protiv jednog učenika podneta krivična a protiv drugog prekršajna, na predlog razrednih starešina, reagovalo je i Nastavničko veće.

- Sa samo jednim glasom protiv, Nastavničko veće, koje ima 60 članova, donelo je odluku da se obojici kažnjenih učenika zabrani prisustvo proslavi mature, a o tome su obavešteni i njihovi roditelji. Međutim, i pored zabrane jedan od njih je došao u hotel "Nais", gde je zakazana proslava. Sa njim su se solidarisali i ostali učenici, posebno oni iz njegovog odeljenja, jer nisu želeli da uđu u salu dok se i njemu ne dozvoli prisustvo maturi.

Mi smo popustili, proslava je počela sa malim zakašnjenjem, ali smo odlučili da slavlje napustimo jer smo smatrali da je nedopustivo da se ne poštuju odluke Nastavničkog veća. Najavu da ćemo napustiti proslavu, jedna grupa đaka je prokomentarisala rečima da je to njihovo veče, da žele da ga provedu kako oni žele, pa ako hoćemo da idemo, srećan nam put, kaže Dragojlovićeva. Napominje da, bez obzira na njihov odlazak, bezbednost učenika nije bila ugrožena jer su sa đacima do okončanja slavlja ostale njihove razredne starešine.

Direktorka je istakla da se ovakva situacija ponavlja godinama, te da nastavno osoblje više nije u stanju da izađe na kraj sa maturantima, koji poslednjeg dana u školu dolaze pijani i izazivaju incidente. Zbog toga, ona najavljuje da će sledeće godine zamoliti roditelje da dežuraju prilikom proslava završetka škole, kako bi se izbegle ovakve situacije.

D. K.


vesti po rubrikama

^Niš

Niški gimnazijalci matursko veče proslavili bez direktora i profesora
DS u Niškoj Banji optužuje stranke na vlasti za politički progon
Osigurači se u Nišu kradu naveliko
      


FastCounter by LinkExchange