GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 29. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


ODOZGO GLEDANO

Odrastao, a beba

Nekako pred kraj prošle godine sa Vladimirom Bebom Popovićem nameravao sam "praviti" intervju. Odustao sam. Naš zajednički prijatelj Petar Luković malo je zatajio u posredovanju, a dok sam čekao na termin usledilo je Popovićevo čuveno paradiranje na televiziji B92 i ostalo mi je da zaključim kako moja novinarska veličina nije dovoljna da stane naspram ovako odrasle "bebe", bez obzira što su izvesne, meni veoma drage dame iz preloma lista priželjkivale da slože upravo takav materijal.

Da sam u pravu učinilo mi se pre dva dana kada sam, najpre, video njegovu (brojnu) pratnju i čuo rafale reči koje je ispalio, ni manje ni više nego na temu Srebrenice. Objašnjavajući srebrenički problem u punoj sali Centra za kulturnu dekontaminaciju na tribini koju je vodila Vesna Pešić, Popović je najpre krenuo od jedne televizije i filma (Bi-Bi-Si) "Krik iz groba", pomenuo RTS, SRS, anketni odbor, DSS, miting SPS-SRS, Ivicu Dačića, vladiku Amfilohija, Zorana Anđelkovića, Kostu Čavoškog, Otpor, naslovnu stranu nedeljnika NIN ("Izbora mora biti", preko fotosa Vojislava Koštunice), Petra Ignju, Prorokovića, Mihajlova...

Nije zaboravio ni Srpsku pravoslavnu crkvu koja, ubeđen je Popović, merka kako da "dan oslobađanja Srebrenice" stavi u svoj kalendar, a glavne aktere proglasi svecima. Ovaj fenomen od čoveka (ništa Zoran Đinđić izgleda nije uradio da ga prethodno nije konsultovao), mada uglavnom u Beču, zna da su za tribinu na Pravnom fakultetu odgovorni "DSS i Koštunica, ali i DS i Boris Tadić" i, očito je, uživa zbog aplaudiranja koje je izmamio. Posle odmah prelazi na tvrdnju kako su "oni" (neki rđavi u vlasti) tražili "od nas" (dobrih - prim. D.B.) "da ne priznamo Batajnicu".

Usput je ustvrdio da su Rade Bulatović, šef BIA i Aco Tomić, Koštuničin savetnik i vajni stručnjak za vojnu bezbednost, "sa Lukom Karadžićem išli, vozeći se državnim automobilom po jugu Srbije i promovisali Radovanovu knjigu".
Mada ste to mogli i juče iščitati na ovoj strani, evo ponavljam da je Popović na pitanje "zašto Mladić nije uhapšen" imao spreman, mada nerazuman odgovor: "Nema opravdanja, ali ima objašnjenja". Neverovatno. Beba se vraća u vreme hapšenja Slobodana Miloševića, "majora Šljivančanina" i otkriva kako oni (dobri, bezgrešni i pametni) nisu kontrolisali oružane snage. Zoran (Đinđić) je trebalo da ode na televiziju "i kaže da je nemoćan".

Moći (da se nešto izmeni) nije bilo, želje takođe, ali ni Popović (ni moj stari prijatelj Žarko Korać (end bulumenta oko Zorana) ni jednog časa nisu kazali: ej, ljudi ne ide, ne možemo, povlačimo se, neka dođu smeliji, odlučniji, jači... Ostali su. Neki do predzadnjeg, većina do zadnjeg dana... Pusta stolica!

Popović očito ne voli Borisa Tadića i malo "zanosi" ka Čedomiru Jovanoviću. ("Koštunica i Tadić se utrkuju ko će više da se klanja vladiki Amfilohiju i da ga ljubi", "Zlatni dečko, zlatna rezerva, s njim zapad plaši vladu", "Inaugurisao se na dan Srebrenice", "Njegov otac...") Teško bi mu se mogla osporiti razboritost i mudrost, leksika takođe, ali Popović pomalo liči na rad vodenice na prazno.

Odrastao čovek, a beba. Šteta. Dame kažu da lepo izgleda, ali jedna glumica veli da ima predugačke cipele. Čudno, bebe, po pravilu, nose cipelice.

Piše: Dragan Banjac


vesti po rubrikama

^politika

Ambasadori u Savetu bezbednosti podržali Ananove stavove o Kosmetu
Diplomatski rat za posrednika
Kojadinović izmirio šefa diplomatije SCG i hrvatskog predsednika
Priključenje EU je posao celog društva
DA SE NE ZABORAVI : Ivica Dačić: Samo najveća autonomija
GDE SU ŠTA RADE : Džo bagerista: Ponovo bih rušio vlast
ODOZGO GLEDANO : Odrastao, a beba
 


     


FastCounter by LinkExchange