GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 29. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Kojadinović izmirio šefa diplomatije SCG i hrvatskog predsednika

Mesić se izvinio četnicima

BEOGRAD - Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić i ministar inostranih poslova Vuk Drašković izmirili su se posle telefonskog razgovora, kada je hrvatski predsednik iz Varne, gde je boravio na konferenciji "Kulturni koridori" zajedno sa šefovima država regiona, pozvao Draškovića na kućni broj i izvinio mu se zbog napada na njega i manifestaciju na Ravnoj gori. Mesić je Draškoviću rekao da je bio prinuđen da žestoko napadne pomenutu manifestaciju zbog "unutrašnjih problema", tvrde za Glas izvori bliski šefu diplomatije SCG.

Preoblikovanje istorije nije prioritet Vlade

ZAGREB - Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica nastojaće tokom posete Zagrebu, u junu, da uveri hrvatske vlasti da preoblikovanje istorije nije prioritet njegove vlade i da Zagreb i Beograd moraju blisko da sarađuju u evroatlantskim integracijama, objavio je juče zagrebački Vjesnik.

Prema pisanju tog lista, u formalnim i manje formalnim kontaktima već se razmenjuju mišljenja o prioritetima dve vlade i o najpogodnijim temama za razgovore. List navodi da je Beograd vrlo zainteresovan za pitanja povratka izbeglih, njihovu pravnu i imovinsku bezbednost, za konačno rešenje pitanja matičnih knjiga, imovinskih i ostalih registara, kao i za smirivanje napetosti za koje se ocenjuje da nikome ne koriste.

Premijer Srbije zatražiće od hrvatskog kolege Ive Sanadera da pitanje viza više nikad ne figurira u odnosima dve zemlje, navodi Vjesnik.

Prema saznanjima Glasa, glavni posrednik u uspostavljanju kontakta između Mesića i Draškovića bio je Dragan Kojadinović, srpski ministar za kulturu i informisanje i visoki funkcioner Draškovićeve SPO. Kojadinović, koji je u Varni boravio kao lični izaslanik predsednika Srbije Borisa Tadića, prema istoj informaciji, najpre je omekšao Mesića na koktelu posle zvaničnog dela konferencije, a na kraju mu dao telefon da porazgovara sa Draškovićem, na kojeg Mesić već dve godine atakuje zbog organizovanja skupova na Ravnoj gori i Draškovićevih stavova o tužbi Hrvatske protiv SCG za agresiju i genocid.

Sam Kojadinović, međutim, ovu informaciju ocenjuje kao polutačnu: tačno je, kaže on, da je na zabavi u hotelu, posle zvaničnog dela skupa, proćaskao sa svojim starim poznanikom Mesićem. Kojadinović priča da su se njih dvojica dotakli i Ravne gore i Draškovića, a Mesić je uputio i jedan "kurtoazan pozdrav" šefu diplomatije SCG.

- Posle sam pozvao Vuka Draškovića da mu prenesem pozdrave Terija Dejvisa, generalnog sekretara Saveta Evrope, koji mi je rekao da je bio impresioniran Draškovićevim govorom na donatorskom skupu u Parizu, posvećenom obnovi crkava i manastira na Kosovu. I dok sam razgovarao s Draškovićem, u mojoj blizini bio je i Mesić. Pitao sam Vuka da li želi da razgovara s Mesićem. Odgovorio mi je potvrdno. A Mesića sam pitao da li zna s kim razgovaram. Kada sam mu rekao ko je u pitanju, pitao sam ga i da li želi da razgovara s Draškovićem. Pristao je i njih dvojica su razgovarali neka dva-tri minuta. Stajao sam dva- tri metra udaljen od Mesića i po njegovim reakcijama uverio se da je taj razgovor bio vrlo srdačan i otvoren, mada od Mesića nisam čuo da pominje bilo kakvo izvinjenje. Znam da su se na kraju razgovora dogovorili da će se vrlo brzo i videti kada Mesić dođe u Beograd - kaže Kojadinović za Glas.

G. Đ.


vesti po rubrikama

^politika

Ambasadori u Savetu bezbednosti podržali Ananove stavove o Kosmetu
Diplomatski rat za posrednika
Kojadinović izmirio šefa diplomatije SCG i hrvatskog predsednika
Priključenje EU je posao celog društva
DA SE NE ZABORAVI : Ivica Dačić: Samo najveća autonomija
GDE SU ŠTA RADE : Džo bagerista: Ponovo bih rušio vlast
ODOZGO GLEDANO : Odrastao, a beba
 


     


FastCounter by LinkExchange