GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 29. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Diplomatski rat za posrednika

BEOGRAD - Kako se bliži početak razgovora o konačnom statusu Kosova i Metohije, sve je više onih koji pokazuju želju za direktno učešće u definisanje sudbine južne srpske pokrajine. Trka za preuzimanje uloge glavnog međunarodnog posrednika je, čini se, počela.

Prekjučerašnja sednica Saveta bezbednosti još jednom je potvrdila zainteresovanost ministara zemalja Zapadnog Balkana da se, kako reče rumunski ambasador u UN, "uključe u proces političke stabilnosti, jer je Kosovo izazov za čitav region". Poruka je više nego jasna, tim pre što je u svom obraćanju članovima Saveta bezbednosti tražio mere protiv organizovanog kriminala. Ne treba zanemariti ni činjenicu da na sednicama Saveta Evrope rumunsko učešće ima veliki značaj.

Želja balkanskih zemalja da se uključe u rešenje kosovskog problema nije nikakvo iznenađenje, s obzirom da se radi o susedstvu, i da se kriza vrlo lako, poput domino efekta, može prebaciti i na njihov teren. Ali, uz ovaj, svaka država ima i dodatni interes. Budući razgovori na relaciji Beograd - Priština vodiće se pod budnim okom SAD i Nemačke čije diplomate imaju uticaj na albanske lidere, ali i diplomatije država članica Evropske unije koje još uvek nemaju jedinstven stav o Kosovu, i zemalja jugoistočne Evrope. Čini se da je među zainteresovanim stranama, prvenstveno među zemljama Zapadnog Balkana, u toku tihi diplomatski "rat" za preuzimanje uloge medijatora u budućim razgovorima. Diplomatsku inicijativu prvo su imali Slovenci, posetama Dimitrija Rupela Beogradu i Prištini. Kao potencijalni posrednici pominju se Bugarska i Makedonija, kojima se pripisuje želja za zastupanjem američko-nemačke politike. Kao posrednik u razgovorima, uz obećanje da će iskoristiti svoje veze u Prištini, nudi se i bivši albanski predsednik, lider sada opozicione Demokratske partije Albanije Salji Beriša, prisutna je želja Italije da se uključi u proces, ali i Turska nastoji da preuzme inicijativu. Ova država direktno je zainteresovana kako zbog turske nacionalne manjine na Kosmetu i u Makedoniji i odnosa sa Bošnjacima, tako i zbog namere da se pokaže spremnom za ulazak u EU. Albanci bi rado prihvatili Turke kao posrednike. Međunarodno posredništvo Turske umanjilo bi uticaj Grčke i Bugarske, ali i ostalih balkanskih zemalja.

Lj.Staletović


vesti po rubrikama

^politika

Ambasadori u Savetu bezbednosti podržali Ananove stavove o Kosmetu
Diplomatski rat za posrednika
Kojadinović izmirio šefa diplomatije SCG i hrvatskog predsednika
Priključenje EU je posao celog društva
DA SE NE ZABORAVI : Ivica Dačić: Samo najveća autonomija
GDE SU ŠTA RADE : Džo bagerista: Ponovo bih rušio vlast
ODOZGO GLEDANO : Odrastao, a beba
 


     


FastCounter by LinkExchange