GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 29. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Ambasadori u Savetu bezbednosti podržali Ananove stavove o Kosmetu

Procena standarda počinje na leto

Kosovo je na pravom putu, ali ipak mora da uloži velike napore na polju sprovođenja standarda jer nijedan nije ispunjen

NJUJORK - Većina ambasadora zemalja članica Saveta bezbednosti podržala je stav generalnog sekretara UN-a Kofi Anana da nijedan od osam standarda za Kosovo i Metohiju nije u potpunosti ispunjen, ali su takođe podržali Ananov predlog da se ovog leta izvrši sveobuhvatna procena koliko su oni stvarno ispunjeni.

Izaslanik Kai Eide

Šef Unmika na Kosmetu Soren Jesen-Petersen izjavio je da će generalni sekretar UN Kofi Anan sledeće nedelje imenovati specijalnog izaslanika za reviziju sprovođenja standarda na Kosovu, koji bi već u junu mogao da počne da radi. Posle sednice SB UN posvećenoj Kosmetu, Petersen je agenciji KosovaLive nagovestio da bi Anan tu odluku mogao da donese već u utorak ili sredu. Kao kandidat za tu funkciju najčešće se pominje norveški diplomata Kai Eide.
Rada Trajković očekuje da će međunarodna zajednica slanjem Eidea dobiti stvarnu sliku u kojoj živi srpska zajednica na Kosovu i Metohiji.

Petersen podvalio, pa doživeo debakl

Član Srpskog nacionalnog veća (SNV) Rada Trajković izjavila je da je opšta ocena da Soren Petersen nije uspeo da uveri članove SB UN da se situacija na Kosovu i Metohiji toliko poboljšala da bi njegov izveštaj dobio podršku najvećeg tela UN. "Petersenov izveštaj nije podržao čak ni predstavnik Danske, čime je jasno data ocena uspešnosti njegove misije", istakla je Trajkovićeva, dodavši da je izveštaj u toj meri "friziran" da ne odgovara ni delićem stvarnoj situaciji u kojoj žive Srbi. Međutim, "ne treba se zavaravati, jer Velika Britanija i dalje, očigledno je, stoji iza ideje o nezavisnom Kosovu, ali to je sada posao naše diplomatije", navela je ona.
Marko Jakšić, predstavnik Zajednice srpskih opština, kaže da je sa "neskrivenim zadovoljstvom ispratio pokušaj podvale administratora Kosova da zaobilaženjem istine o nepostojanju slobode kretanja, povratka i bezbednosti uz enormno prisustvo kriminala opravda ulogu Misije i njene napore da ispuni želju Albanaca o stvaranju nezavisnog Kosova". "Upravo zbog toga bilo bi dobro da Petersen, koliko odmah, napusti Kosovo", kaže Jakšić.

Američki predstavnik Stjuart Holidej pozdravio je Ananovu odluku o pokretanju sveobuhvatne procene napretka Kosmeta u sprovođenju standarda ovog leta. On je dodao da je Kosovo na pravom putu, ali da ipak mora da uloži velike napore na polju sprovođenja standarda uoči te procene. "Pozitivan ishod procene ne bi trebalo smatrati neminovnim, niti bi trebalo pretpostaviti da će pokretanje procesa određivanja budućeg statusa automatski uslediti. I jedno i drugo će zavisiti od ishoda procene", dodao je Holidej, ističući da je neophodno postići napredak u ispunjavanju svih standarda, a da bi poseban naglasak trebalo staviti na standarde koji se odnose na multietnički karakter Kosova.

Holidej je pozdravio nagoveštaje konstruktivnog učešća Beograda u procesu i pozvao Vladu u Beogradu da aktivno podstiče kosovske Srbe na puno učešće u svim kosovskim političkim institucijama i radnim grupama, jer je to najefektivniji način za kosovske Srbe da unaprede svoje interese na Kosovu i Metohiji. Američki predstavnik je dodao i da bi u trenutku kada se Ujedinjene nacije spremaju za procenu standarda na Kosovu, bilo podesno da UN takođe razmotre svoju misiju na Kosovu, kako bi se utvrdilo da li su njena veličina i organizacija odgovarajući za suočavanje sa trenutnim izazovima.

Britanski ambasador Emjur Džons Peri konstatovao je da se vidljiv napredak u sprovođenju standarda mora nastaviti uoči, tokom i posle procene. On smatra da decentralizacija, iako nije jedan od standarda, predstavlja ključnu meru napretka. "Decentralizacija podrazumeva i zadovoljavanje potreba manjina, i razočaravajuće je što je u tom pogledu ostvaren mali napredak", rekao je Peri. On je takođe ukazao da je u razgovorima o konačnom statusu nezavisnost jedna od opcija, ali da, bez obzira kakav će na kraju status biti, do njega se mora doći pregovorima, mora da bude pravedan za sve i da se njime unapredi regionalna stabilnost.

Predsednik Ruske Federacije Andrej Denisov naglasio je da nijedan od osam standarda nije potpuno ostvaren, a posebno je izrazio ogorčenje malim brojem povrataka izbeglica. Denisov je izrazio uverenje da proces implementacije standarda ne bi trebalo analizirati na osnovu novih trendova, nego na bazi konkretnih rezultata.

Priredio: P. P.


vesti po rubrikama

^politika

Ambasadori u Savetu bezbednosti podržali Ananove stavove o Kosmetu
Diplomatski rat za posrednika
Kojadinović izmirio šefa diplomatije SCG i hrvatskog predsednika
Priključenje EU je posao celog društva
DA SE NE ZABORAVI : Ivica Dačić: Samo najveća autonomija
GDE SU ŠTA RADE : Džo bagerista: Ponovo bih rušio vlast
ODOZGO GLEDANO : Odrastao, a beba
 


     


FastCounter by LinkExchange