GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 29. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Američki post-rok sastav Jackie-O Motherfucker večeras u Domu omladine

Nekonvencionalni eksperimenti

Inspirisani različitim hipi rok uzorima i psihodeličnim šezdesetim

Kontroverzni andergraund sastav Jackie-O Motherfucker nastupiće u nedelju, 29 maja, u 21 čas u Domu omladine. Posle uspelih gostovanja sastava Enon, Džiu Džiu i The Liars, Dom omladine nastavlja sa svojim mini-programom predstavljanja najzanimljivijih novih američkih alternativnih gitarskih sastava. Svaki od njih predstavlja novu, drugačiju estetiku u rok muzici, ali Jackie-O Motherfucker koncertna agencija Doma omladine najavljuje kao "zaista poseban slučaj".

Sastav su 1994. osnovali Tom Grinvud i Nester Baket, u postavi gitara/saksofon, baveći se nekonvencionalnim eksperimentima sa improvizovanom muzikom. Zahvaljujući ovom slobodoumnom pristupu, Jackie-O Motherfucker vrlo brzo prerastaju lokalne okvire Portlanda, da bi danas, posle šest objavljenih albuma, funkcionisali kao muzički kolektiv sa kojim sarađuje dvadesetak muzičara sa svih strana SAD. NJihov veliki prodor nastupio je, pre svega, kao posledica redovnih turneja sa jedne na drugu stranu Amerike tokom 1997. i 1998.

U to vreme Tarston Mur, vođa Sonik Jut i poznati promoter andegraund grupa, objavio je na svojoj prestižnoj etiketi E. S. P. njihov ključni dvostruki album The Magick Fire Music. Od tad je ovaj bend postao miljenik "poštene rok inteligencije" širom sveta.
Muzička štampa ih uglavnom svrstava u veoma aktuelni žanr post-roka, koji se vezuje za improvizovanu instrumentalnu gitarsku muziku, pod direktnim uticajem fri džeza. Međutim, od svih bendova te generacije, Jackie-O Motherfucker su se, očigledno, najviše inspirisali različitim hipi rok uzorima i psihodeličnim šezdesetim, te su aluzije na revolucionarne šezdesete godine redovna pojava na njihovim izdanjima.

Dragan Ambrozić, muzički urednik Doma omladine, definiše Jackie-O Motherfucker kao sastav "sličan našoj 'Neočekivanoj sili', ali sklon elegičnim raspoloženjima i sporijem tempu. Na koncertu sa lakoćom postižu transkvalitet, služeći se gitarom, udaraljkama, violončelom, video-projekcijama, muzikom sa gramofona i gomilom raznih drugih instrumenata. Umesto pesama, Jackie-O Motherfucker kreiraju polučasovne pulsirajuće ambijente".

S. Đ. M.


vesti po rubrikama

^glasno

Američki post-rok sastav Jackie-O Motherfucker večeras u Domu omladine
Najn inč nejls bojkotuju Em-Ti-Vi
Kultni ljubljanski kulturni centar "Metelkova" pred rušenjem
Praktična nastava za medijsku gerilu
 


     


FastCounter by LinkExchange