GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 29. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Gorivo poskupelo kod privatnika

BEOGRAD - Na benzinskim stanicama širom Srbije juče je vladalo šarenilo cena. Na pumpama "Beopetrol Lukoila" i pojedinih privatnika benzin od 95 oktana poskupeo je sa 66,2 dinara po litru na 69,80 dinara, a dizel D2 sa 55 na 59 dinara. Na državnim pumpama "Jugopetrola" i "Naftagas-prometa" cenovnik je ostao isti.

Gorivo je juče sa početkom važenja promenjene Uredbe o cenama osnovnih derivata nafte, trebalo da poskupi u proseku za oko tri i po dinara po litru. Prodavci goriva su različito reagovali, zbog suprotnih stavova ministarstva energetike i finansija.

U prvom ministarstvu tvrde da gorivo treba da poskupi jer je to posledica primene Uredbe koja je stupila na snagu. Ministarstvo finansija pak smatra da gorivo ne bi trebalo da poskupi jer će Skupština usvojiti izmene Zakona o akcizama i tako u istom iznosu najavljenog poskupljenja smanjiti akcize. U NIS-u kažu da cene goriva neće biti promenjene, sve dok ne bude objavljen novi pravilnik o cenama naftnih derivata u Službenom glasniku. Taj pravilnik trebalo bi da predloži Ministarstvo rudarstva i energetike, a saglasnost na njega trebalo bi da daju ministarstva finansija i trgovine.

- Kako da povećate cenu goriva kada u blizini imate državnu pumpu na kojoj je cena ista - kažu u AD "Nafti", koja okuplja vlasnike pumpi. U kompaniji "Petrobart AVIA" objašnjavaju da su preporučili primenu novog cenovnika, ali o tome odlučuje pojedinačno svaki vlasnik pumpe sa kojim sarađuju.

V. S.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Šta kupcima i državi donose usvojene izmene Zakona o privatizaciji
Sud uveo privremene mere u kruševačkoj "Župi"
Gorivo poskupelo kod privatnika
 


     


FastCounter by LinkExchange