GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 29. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Šta kupcima i državi donose usvojene izmene Zakona o privatizaciji

Ugovor se odmah raskida

Agencija za privatizaciju dobila ingerencije u rangu suda i može jednostrano da poništi prodaju ako kupac ne ispunjava obaveze

BEOGRAD - Kupcu društvenog preduzeća za proizvodnju svetiljki "Rul" iz Leskovca, država je morala krajem prošle godine da vrati pare koje je dao za ovu firmu, iako prema kontroli Agencije za privatizaciju nije ispunio preuzete ugovorne obaveze. Tako je presudio Viši Trgovinski sud i to ekspresno u roku od samo par dana, iako je pre toga Trgovinski sud raskinuo ugovor na zahtev Agencije.

Ovakvih iznenađenja, međutim, više neće biti jer je prema najnovijim izmenama Zakona o privatizaciji, Agencija za privatizaciju dobila ingerencije u rangu suda. To znači da će država moći da raskine jednostrano ugovor svaki put kada kupac društvenog preduzeća krši preuzete obaveze.

Dosad je takvu odluku mogao da donese samo nadležni trgovinski sud i to nakon maratonskih sporova. Dok se razvlače sporovi firma, uglavnom trpi velike štete, jer se kupac u takvim okolnostima još nesavesnije ponaša u poslovanju. Sve do konačne odluke suda, njen formalni vlasnik natenane može, bez bilo kakvih posledica, da izvuče i ono malo preostalog kapitala.

Miodrag Đorđević, direktor Agencije za privatizaciju nedavno je, objašnjavajući ovaj slučaj, rekao da je Viši trgovinski sud odluku doneo ekspresno, u roku od tri sata. On podseća da je ovo prvi put da je država morala da vraća novac kupcu.

Đorđević je izjavio da je ovaj slučaj bio sudski presedan, tim pre što je Viši sud prosledio odmah presudu Upravi za javna plaćanja, pa je 28 miliona dinara automatski skinuto u korist Slobodana Janković kupca "Rula". Apsurdno je i da ovaj sud nije ulazio u to na koji način je firma plaćena, pa je Janković, mada je firmu platio obveznicama stare štednje, dobio natrag pare u punom nominalnom iznosu obveznica, a ne po tržišnoj vrednosti po kojoj ih je on i kupio. Agencija je odmah podnela tužbu, ali izgleda da sada Višem trgovinskom sudu treba znatno više vremena da donese presudu.

Z.Mihajlović


vesti po rubrikama

^ekonomija

Šta kupcima i državi donose usvojene izmene Zakona o privatizaciji
Sud uveo privremene mere u kruševačkoj "Župi"
Gorivo poskupelo kod privatnika
 


     


FastCounter by LinkExchange