GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 27. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U gastarbajterskom selu kraj Kladova niču nepopularne firme

"Amerikanac" za onaj svet

GRABOVICA - Biti jeftiniji od drugih i u svakom trenutku na usluzi ožalošćenoj rodbini pokojnika, geslo je kojim se Dragan Ćudesković, rodom iz Brze Palanke, rukovodio kada je rešio da u bogatom gastarbajterskom selu Grabovica kraj Kladova otvori prvu prodavnicu pogrebne opreme STR "Flor". U najužem centru ovog staračkog naselja, gde se meštani na klupama kraj autobuskog stajališta u večernjim satima najradije u dokolici okupljaju, umesto dotadašnje prodavnice prehrambene i druge robe kojoj pazar nije išao najbolje, gotovo preko noći u izlogu su osvanuli venci, cveće, sveće, kadionice i drugi predmeti za dostojanstven ispraćaj na onaj svet".

- Zašto da ljudi, kada ih u porodici zadesi nevolja i smrt, jure čak do Negotina ili Kladova i da ih, pri tome, drugi "deru". Hteo sam da dokažem da može da se radi jeftinije. Posla ima i svi su zadovoljni. Kažu mi da to kod njih dosad nije bilo. Obično su im uzimali po 200-300 evra. Ovde pogrebna oprema može da se nabavi po ceni od deset hiljada dinara pa naviše, jer ima velike razlike između standardnog sanduka, polukovčega i kovčega. Među najskupljima su kovčezi tipa "amerikanac", koji se dopola otvara, i takozvani " lutkaš," izrađen u duborezu, ukrašen pozlaćenim gravurama, težak 50 kilograma, slovenačke proizvodnje - govori Dragan Ćudesković, vlasnik STR "Flor", kome u ovom poslu pomažu supruga i sin.

Na svega nekoliko desetina metara dalje u neposrednoj blizini kafane "Amanda", kraj prostorija mesne zajednice Grabovica i seoske ambulante, gotovo istovremeno, prodavnicu pogrebne opreme otvorila je i porodična Krstić, vlasnici stolarske radnje "Beli jasen" iz sela Velika Vrbica. Prodavačica Ankica Barbulović kaže da ovde radi četiri meseca i da joj konkurencija ne smeta. Svako ima svoje cene i mušterije.

- Ljudi i u teškim trenucima biraju robu. Gledamo da im koliko-toliko izađemo u susret, dajući opremu na veresiju ili odloženo plaćanje. Zimus je baš bilo dosta posla. Za dva meseca, čak 20 sahrana, tu u Grabovici i obližnjoj Velikoj Kamenici i Brzoj Palanci. Na mrtvačke sanduke, i sve što uz njih ide, navikla sam, tako da mi nije nelagodno. Nije to ništa. Bože moj, svi ćemo mi tamo jednog dana. Pre ili kasnije.

C. B.


vesti po rubrikama

^Srbija

U gastarbajterskom selu kraj Kladova niču nepopularne firme
Udruženje deviznih štediša Kruševca tuže državu Evropskom sudu
U Užicu se ovih dana razgovara o sudbini vojne imovine
Zamka za neoprezne
   
 


     


FastCounter by LinkExchange