GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 27. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Doris Pak žestoko optužila međunarodnu zajednicu i Sfor za oklevanje

Karadžić i Mladić u dilu sa moćnicima

Sigurno se nisu onako lako povukli, ne tražeći ništa zauzvrat. Dil iz 1995. godine sa Holbrukom i dalje se poštuje. Moguće je da je Pakova saznala za prethodne dogovore sa svetskim vladarima i da želi da se njih dvojica sada uhapse

BEOGRAD - Šef delegacije za jugoistočnu Evropu u Evropskom parlamentu Doris Pak optužila je prekjuče međunarodnu zajednicu i vlasti BiH za teške promašaje zbog kojih su Karadžić i Mladić, uoči desete godišnjice masakra u Srebrenici, i dalje na slobodi.

"Mislim da je to sramotno za obe strane", istakla je Pakova, dodavši da "nije sasvim sigurna da je međunarodna zajednica učinila sve što je mogla sa svojim trupama da ih pronađe".
- Nisam sigurna da je propust učinjen zato što bi Karadžić i Mladić, kad se jednog dana nađu u Hagu, ispričali ko im je pomagao i to ne bi bilo više samo srpsko pitanje - izjavila je ona. Iako je i Karla del Ponte često posredno upućivala kritike međunarodnim snagama, stav Pakove je dosad najdirektnija optužba Sforu za otezanje s hapšenjem.

Time su se potvrdila nagađanja u javnosti da postoji opstrukcija oko potrage, dok je drugi razlog bio javna tajna - stranci bi, da hoće, mogli da pronađu dvojicu optuženika, ali jednostavno ne žele da prihvate neminovne žrtve u svojim redovima prilikom hapšenja.

- Sasvim je moguće da su tvrdnje Doris Pak tačne, jer setite se da se Karadžić dobrovoljno povukao sa svih funkcija, iako je bio legalno izabrani lider - smatra Milan Nikolić, politički analitičar. Njegovo je mišljenje da on to sigurno ne bi uradio ne tražeći ništa zauzvrat, odnosno da je postignut dil sa nekim od međunarodnih moćnika.
- Da li je sada Karadžić prevaren ili su došli drugi na vlast koji ne poštuju ranije dogovore, ne znam, ali je sigurno da su moćne snage u BiH sigurno mogle da ga uhapse da su htele, bez obzira što se godinama pravdaju moćnim obezbeđenjem bivšeg lidera RS. Moguće je da je sličan dil učinjen i sa Mladićem i da je Doris Pak došla do saznanja o svemu tome. Uzgred, ona važi za osobu veoma kritičnu i tvrdu u stavovima i mnogi se plaše njenog jezika - kaže Nikolić.

Naš sagovornik procenjuje i da se posle ovoga neće bitno smanjiti pritisak sveta na Beograd oko izručenja pre svega Mladića i da će on i dalje ostati glavni uslov za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji sa EU.

Marko Nicović, policijski ekspert, ubeđen je da su Holbruk i Karadžić 1995. godine napravili dogovor i da se on i dalje poštuje.
- Siguran sam da je tako, jer je nemoguće da se neko krije deset godina i to na tako malom prostoru. Sva sila vojske i moćnih obaveštajnih službi u BiH veoma lako bi pronašla obojicu, ali to očigledno ne žele.

Pa, setite se samo da se Karadžić još dve godine posle 1995. šetao Bosnom i da ga niko nije dirao. Opet, pored poštovanja dogovora, Zapad se na ovaj način brani i od širenja islama, plašeći muslimane činjenicom da su Karadžić i Mladić na slobodi, a naše vlasti mogu stalno da drže pod pritiskom. Da li naše vlasti znaju za ove dogovore? Znaju sigurno, ali se prave nevešti, jer su svesni da iza svega stoje najmoćnije zemlje sveta, zaključio je Nicović.

M. Mijailović


vesti po rubrikama

^politika

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas o Kosovu i Metohiji
Karadžić i Mladić u dilu sa moćnicima
Predlog Srbije može zadovoljiti i Albance
Prioritet SAD da što pre napusti Kosovo
Tomislav Nikolić, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke
Velika misterija u Batajnici
Čekajući fajront: Oda komšiluku
 


     


FastCounter by LinkExchange