GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 27. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Domazet: Polt ne želi saradnju

sa Nišom i Novim Sadom

NIŠ - Ambasador SAD u SCG Majkl Polt saopštio je da ne želi da se sastane s gradonačelnikom Niša Smiljkom Kostićem, jer ga smatra protivnikom reformi, još prilikom susreta u niškom Američkom kulturnom centru, februara ove godine, rekao je juče predsednik niških demokrata Vladimir Domazet.

Domazet je izjavio da je američki ambasador Polt, prilikom posete Nišu za vreme dok je on bio predsednik Skupštine grada, rekao kako je "neprijatno iznenađen da je za gradonačelnika Niša izabran čovek koji je pravosnažno osuđen". "Takođe je rekao - vrlo jasno - da ne želi nikakvu saradnju s Novim Sadom, u kojem je prethodno na lokalnim izborima izabrana SRS. Kazao je da taj grad neće čak ni da poseti", rekao je Domazet.

"Nije tačno da je američki ambasador dezinformisan o odnosu Kostića prema institucijama u Nišu, koje su osnovane uz finansijsku pomoć SAD. On me je tada zamolio da ocenim situaciju u gradu i od mene je dobio precizne informacije. Razgovarali smo, takođe, i o daljoj saradnji i projektima koje su SA donirale u Nišu", rekao je Domazet.

Glas je juče objavio informaciju da je američki ambasador Polt uputio ovih dana oštro pismo gradonačelniku Niša Kostiću, u kojem mu najavljuje mogućnost prekida saradnje zbog informacija da gradska vlast namerava da blokira institucije, kakve su Američki kulturni i Medija centar, koje su osnovane uz donacije SAD. Kostić je za naš list kazao da je bio "potpuno zatečen takvim pismom", ali da je naknadnom proverom utvrđeno da je američka ambasada "dezinformisana".

U kabinetu niškog gradonačelnika su dodali da imaju informacije da je Polt uputio slične dopise sa najavom prekida saradnje "gradskim čelnicima iz skoro svih stranaka osim DS-a, "koja je, izgleda, jedina partija koja sprovodi reformsku politiku za koju se SAD zalažu".

Ambasada SAD u Beogradu je juče u izjavi za medije zvanično potvrdila da je gradonačelniku Kostiću upućeno pismo u kom je informisan o politici pružanja američke pomoći. U njoj se navodi da SAD "neće pružati pomoć entitetima koje kontrolišu, ili su u vlasništvu zvaničnika koji se protive saradnji sa Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, demokratizaciji i drugim reformama".

Kostić je pre dva meseca, zajedno sa ministrom za kapitalne investicije Velimirom Ilićem, u ime Nove Srbije, poklonio automobil "škoda oktavija" porodici haškog optuženika generala Vladimira Lazarevića. Politički protivnici mu u "minuse" ubrajaju i činjenice da je ranije bio poslanik SPS-a, kao i da je nedavno za gradskog menadžera izabrao Vlastimira Đokića, presednika niških socijalista, čime je "pokazao da se još nije distancirao od Miloševićevog režima".

M. Doderović


vesti po rubrikama

^društvo

Odbor za sprečavanje sukoba interesa razbesneo mnogobrojne funkcionere u Srbiji
Nagle temperaturne promene čest uzrok zdravstvenih problema građana
Novina ministra zdravlja, najavljena za početak maja, još se ne primenjuje
Nezapamćeno nevreme opštini nanelo štetu od pola miliona evra
Domazet: Polt ne želi saradnju sa Nišom i Novim Sadom
Ministar ne mari za visoko obrazovanje
Otvoren Prvi sajam erotike
Prosvetari u štrajku od 1. septembra
Spiskovi za otpuštanje u zdravstvu
 


     


FastCounter by LinkExchange