GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 26. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


U Nemačkoj objavljena zbirka recepata sa političkom porukom

Reformski kuvar za teška vremena

BERLIN - U Nemačkoj je već nekoliko nedelja prvi na listi bestselera "Harcov kuvar za teška vremena", nazvan po Peteru Harcu, autoru ekonomskih reformi. Harcove reforme, koje su stupile na snagu u januaru, dramatično su, između ostalog, skresale nadoknadu koju prima pet miliona nezaposlenih u Nemačkoj.

Polazeći od te gorke realnosti, autorke kuvara Zigrid Ormeloh i Nikol Šlir odlučile su da svojim sunarodnicima ponude jeftine, ali ukusne recepte od starog hleba, kupusa, kopriva, maslačka, belih rada, korova i drugih svima dostupnih biljaka. Jednostavno rečeno, modernizovale su jela na kojima su Nemci izgurali dva svetska rata. Recepti iz "Harcovog kuvara" nude ručak za četiri osobe za pet evra i savete tipa "lišće maslačka oprati u vrućoj vodi da bi se uklonila gorčina".

No, da li je zaista dotle došlo da Nemci treba da beru korov pokraj puta da bi preživeli? Zigrid Ormeloh kaže:
- Da, verujem da je zaista tako. Naši recepti nisu namenjeni ljudima koji su se nepredviđeno našli u divljini. To su recepti za porodice koje, iako nemaju dovoljno para, žele da budu kreativne u kuhinji. To su recepti za siromašne ali i za srednju klasu, jer ovim reformama smo svi pogođeni.

Zigrid naglašava da kuvar za teška vremena nije samo politička poruka. Ima tu mnogo ukusnih recepata od povrća koje Nemci tradicionalno koriste, korova, na primer. Jedno od najpopularnijih jela je kupus sa kokosovim mlekom i ljutim papričicama, a vrlo je ukusna i salata od maslačka. Zigrid navodi da su ona i njena koleginica ideju dobile listajući ratni kuvar Zigridine bake.
- Naša poruka je da Harcovim reformama nisu pogođeni samo nezaposleni - svi mi očigledno moramo da stežemo kaiš. Ako već moramo da štedimo na hrani, zašto od jeftinih namirnica ne bismo pripremali ukusna jela i zašto, ako nemamo para za restoran, ne bismo u goste pozivali prijatelje - pita se Zigrid Ormeloh.

"Siromašni parmezan"

"200 grama mrvica od dva dana starog hleba pomešati sa pola čena sitno iseckanog belog luka, kašičicom maslinovog ulja i sitno iseckanom ljutom papričicom. Dobro izgnječiti prstima, posoliti i dodati sitno iseckan bosiljak". Prijatno.

Beta


vesti po rubrikama

^vesti

U Nemačkoj objavljena zbirka recepata sa političkom porukom
"Vojadžer" na ivici sunčevog sistema
Zahvaljujući losionu iskliznula iz ruku kriminalca
Gorbačov neće da skače padobranom
Nastradali zbog "Ratova zvezda"
Pronađena nova vrsta majmuna
   


     


FastCounter by LinkExchange