GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 26. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Odbijen zahtev Vojvodine da se odustane od koncesije na gradnju autoputa

Investitor ipak ubira putarinu

Odluka je nezakonita, tvrdi pokrajinski sekretar za privredu, jer se, kako kaže, ne može davati koncesija za nešto što je već izgrađeno

NOVI SAD - Zahtevi pokrajinskih vlasti da se odustane od dodele tzv. trodelne koncesije na izgradnju autoputa Horgoš - Požega nisu prihvatile republičke institucije. Skupština Srbije usvojila je sporni predlog, prema kojem će se izgradnja dela druge trake autoputa od Horgoša do Beograda i novog autoputa od Beograda do Požege biti obuhvaćena jedinstvenom koncesijom u kojoj će budući investitor dobiti pravo da ubire putarine. Za pokrajinske vlasti takva inicijativa je bila neprihvatljiva pošto podrazumeva da se novac od putarine na području Vojvodine praktično investira u druge delove zemlje.

- Vlada Srbije i republičke vlasti u celini su antivojvođanske. Njima je do Vojvodine stalo samo uoči izbora i kada odavde treba uzeti pare da bi se finansirali projekti u centralnoj Srbiji. Ovo, međutim, nije kraj priče o koncesijama. Očekujem da će poslanici u Skupštini Vojvodine, koji su već jednom glasali protiv ovog predloga, ponovo zauzeti jedinstven stav da je ovakva odluka neprihvatljiva - izjavio je predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš.

Pokrajinski sekretar za privredu Jovan Vujičić tvrdi i da je odluka o trodelnoj koncesiji nezakonita, jer se "ne može davati koncesija za nešto što je već izgrađeno". On podseća da je jedna traka autoputa od Horgoša do Beške već izgrađena, a da je od Beške do Beograda autoput praktično završen zbog čega te deonice ne bi smele biti obuhvaćene koncesijom.

- Vlada je ušla u nezakonito delovanje i ne verujem da će iko u ovim uslovima pristati da uđe u takvu koncesiju - smatra Vujičić.
S druge strane, ministar za kapitalne investicija Velimir Ilić tvrdi da je sve sa koncesijom potpuno zakonito i da su optužbe iz Novog Sada potpuno neosnovane. Prema Ilićevim rečima, izgrađena deonica se daje u zalog, pošto država nema mogućnost da započetu investiciju dovede do kraja.

- Nama ne dozvoljava Međunarodni monetarni fond da izgradnju preostale deonice autoputa finansiramo iz budžeta. Takav je dogovor i sa Evropskom i Investicionom bankom i sa Svetskom bankom. Putna privreda je jedinstvena i ne može neko reći "mi ćemo naplaćivati, a vi ćete praviti". Kredit za izgradnju mosta kod Beške u celosti će biti utrošen u Vojvodini, a otplaćivaće ga cela Srbija - naglašava Ilić.

R. K.


vesti po rubrikama

^Vojvodina

Investitor ipak ubira putarinu
Matijević odustao od kupovine "Galada"
Bicikl u genima Novosađana
Najviše umrlih od kardiovaskularnih bolesti
 


     


FastCounter by LinkExchange