GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 26. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Uoči nacionalnog referenduma o najvišem aktu Evropske unije u Francuskoj, u nedelju, 29. maja

Većina Gala protiv ustava

Francuzi se u nedelju, 29. maja, na nacionalnom referendumu izjašnjavaju o ustavu Evropske unije. Prošli put kada su se evropska pitanja našla na referendumu u Francuskoj, zemlja je s vrlo malom razlikom glasala "za" - Ugovor iz Mastrihta bio je usvojen sa samo dva odsto glasova.

Izgleda da će i ovog puta pravno obavezujući ishod referenduma u Francuskoj biti do kraja neizvestan. U ovom trenutku 54 odsto Francuza namerava da kaže "ne" evropskom ustavu, iako ih u suprotno ubeđuju armije političara, svi mediji, pa i glumački velikani, poput Žerara Depardjea i Žane Moro. Koren nezadovoljstva najverovatnije je u unutrašnjim problemima, kao što je sve veća nezaposlenost. Neke od glavnih političkih stranaka brine to što ustav ne dozvoljava dovoljno visok stepen integracije članica.

Mnogi smatraju da je dokument "previše anglosaksonski" i "preliberalan" u socijalno-ekonomskoj sferi. Francusku vladu takođe zabrinjava mogućnost da bi neka druga pitanja, poput ulaska Turske u EU, mogla da povećaju broj građana čija je presuda "ne", pa je predsednik zemlje Žak Širak preventivno obećao referendum o tome za nekoliko godina.

Šta ako neko odbaci ustav?

Nije baš jasno kakva će procedura biti ako neka članica na referendumu odbaci evropski ustav. Spominje se mogućnost organizovanja drugog glasanja, verovatno posle pregovora o izuzimanju nekih odredaba. Ustav bi mogao da bude promenjen kompletno, ili da se od njega odustane. EU ima iskustva s takvim referendumima - Irci i Danci već su rekli "ne" ključnim ugovorima EU, ali su ih u ponovljenim glasanjima, ipak, usvojili.

I u Francuskoj, kao i u ostalim zemaljama EU, većina građana zemalja članica i ne zna šta je to evropski ustav. Reč je o zbiru pravila koja određuju šta Unija može, a šta ne može da radi. NJime se određuju vrednosti i politički ciljevi EU i omogućava se čvršća integracija zemalja članica, pa neki analitičari čak veruju da će se EU tako pretvoriti u federalnu državu.

Šefovi 25 članica EU 29. oktobra 2004. na svečanosti u Rimu stavili su svoje potpise na evropski ustav, ali on će postati punovažan tek kad ga budu ratifikovale sve članice - održavanjem referenduma ili glasanjem u nacionalnom parlamentu - što mora da bude gotovo do kraja oktobra 2006. Na referendum izlaze građani devet država.

Španija je prva ratifikovala evropski ustav na referendumu 20. februara ove godine, ali referendum nije bio zakonski obavezujuć već konsultativan. Ustav će ratifikovati parlament, a pošto vodeće stranke podržavaju ustav, to je, praktično, gotovo.

Holanđani će glasati odmah posle Francuza, prvog juna. To će biti prvi nacionalni referendum održan u Holandiji i, kao i u Španiji, ishod neće biti obavezujući - parlament ratifikuje (ili ne ratifikuje) ustav EU. Holanđani su u principu za bližu integraciju, ali pošto oni najviše izdvajaju za budžet EU, mnogo ih živcira cena članstva i kršenje Pakta o stabilnosti i rastu evrozone, a posebno ponašanje Nemačke i Francuske u tom kontekstu.

Portugalija još nije odredila datum održavanja referenduma. Tu zemlju očekuju lokalni i predsednički izbori, a između njih i referenduma, po ustavu, mora da postoji određeni vremenski razmak. Tek, očekuje se da će Portugalci podržati evropski ustav.

Luksemburg će ovog leta održati referendum o ustavu EU, prvi od 1936. Mada tzv. male zemlje muči briga da im evropski ustav nije sklon, očekuje se da će ga Luksemburg ipak usvojiti. Za sada, referendum je konsultativan, ali to bi moglo da se promeni.

Irska će održati referendum krajem ove godine ili početkom naredne. Rezultat će biti zakonski obavezujuć. Rasprava se vodi uglavnom o uticaju ustava na neutralnost Irske ili o nekim socijalnim pitanjima kao što je abortus. Irci ne bi prvi put rekli "ne" nekom evropskom aktu - 2001. su odbacili Sporazum iz Nice, da bi ga ipak, za dlaku, usvojili na ponovljenom referendumu iste godine.

U Danskoj će zakonski obavezujući referendum biti održan 27. septembra, a premijer Andres Fog Rasmusen kazao je da će njegova vlada predvoditi "da" glas. Ankete pokazuju da je većina Danaca "za", ali da će uprkos tome možda glasati "ne" zbog zabrinutosti da će se u Brisel sliti previše moći i da će zbog toga biti narušen suverenitet zemlje. Danci su 1992. odbacili Ugovor iz Mastrihta, da bi ga godinu dana kasnije usvojili posle izvesnih izmena.

Poljska će održati referendum o evropskom ustavu istovremeno s predsedničkim izborima krajem godine. Poljaci će glasati najverovatnije "za", mada nisu zadovoljni činjenicom što on daje veće glasačko pravo velikim članicama, čime se smanjuje uticaj članica srednje veličine, poput Poljske. Rezultat će biti zakonski obavezujuć, ali potrebno je da se više od 50 odsto birača odazove.

Velika Britanija je poslednji put održala referendum pre 30 godina, kad se odlučivalo o ostajanju ili istupanju iz EEZ. Datum referenduma još nije utvrđen, a malo je verovatno da će se održati ove godine. Rezultat će biti zakonski obavezujuć. Veliki broj evroskeptici plaše se da će im država izgubiti suverenitet i da će se EU pretvoriti u super-državu.

Bivši premijer Češke Stanislav Gros svojevremeno je izjavio da bi referendum o ustavu EU mogao da se održi u junu naredne godine istovremeno s opštim izborima. Pošto se očekuje da na tim izborima dobro prođu evroskeptično raspoložene građanske demokrate, proces ratifikacije biće težak. Rezultat bi trebalo da bude zakonski obavezujuć.

Članice EU u kojima parlamenti ratifikuju ustav EU su Litvanija, Mađarska i Slovenija (već su ga ratifikovale), zatim Austrija, Belgija, Kipar, Estonija, Finska, Nemačka, Grčka, Italija, Letonija, Malta, Slovačka i Švedska.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Većina Gala protiv ustava
Pravoslavne crkve više ne priznaju jerusalimskog patrijarha
Moskva i još 24 ruska grada u haosu zbog požara na trafo-stanici
 


     


FastCounter by LinkExchange