GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 26. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Šta piše u izveštaju koji će Kofi Anan sutra predati SB UN

Nijedan standard na Kosovu nije ispunjen

Zabrinut sam zbog manjkavosti u ključnim oblastima, slabog povratka desetine hiljada izbeglih, slabog integrisanja Srba u kosovsko društvo, ali me ohrabruju najave dijaloga Albanaca i Srba, kaže Anan

VAŠINGTON - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan ocenio je da ni jedan od osam standarda koje je međunarodna zajednica postavila za Kosovo i Metohiju nije u potpunosti ispunjen, ali ipak predlaže da tokom leta počne sveobuhvatna procena njihove ispunjenosti.

"Zabrinut sam što ostaju manjkavosti u ključnim prioritetnim oblastima primene standarda", ističe se u izveštaju koji će Anan sutra podneti na sednici Saveta bezbednosti UN, a čija je kopija dostavljena Tanjugu. Anan je naglasio da je od "ključnog je značaja da svi predstavnici privremenih institucija, a posebno politički lideri kosovskih Albanaca priznaju da primena standarda nije samo jednostavan test koji treba položiti u cilju ulaska u drugu fazu".

Anan pozdravlja dijalog

- Pozdravljam poziv predsednika Srbije Borisa Tadića da se sastane sa predsednikom Kosova Ibrahimom Rugovom i ohrabrujem ih da iniciraju direktan dijalog koji je od vitalnog značaja za pomeranje procesa unapred. Takođe pozdravljam izraženu spremnost premijera Srbije i Kosova Vojsilava Koštunice i Bajrama Kosumija da se sastanu - dodao je Anan.

"Standardi su iznad svih ciljeva i sami su po sebi merilo političke zrelosti Kosova i spremnosti njegovog rukovodstva i stanovništva da stvori osnove za održivo multietničko, demokratsko društvo u kojem će svi živeti bez straha i sa dostojanstvom", poručio je generalni sekretar UN. I pored nepotpunog ispunjenja standarda, Anan u izveštaju ipak izražava zadovoljstvo činjenicom da su privremene institucije Kosova intenzivirale napore za njihovu primenu, dodajući da se u izveštaju njegovog specijalnog izaslanika za Kosovo Soren Jesen-Petersena tvrdi da je konkretan napredak vidljiv.

Generalni sekretar UN je izrazio zabrinutost zbog slabog povratka izbeglog i raseljenog stanovništva, pre svih Srba. "Iako je sve veći broj opština koje aktivno učestvuju u promociji povratka, ukupan broj onih koji se vraćaju i dalje je veoma mali, a u nekim slučajevima održivost povratka je neizvesna, uključujući i ekonomske razloge", ocenio je on.

Anan je naveo da se "od nemira u martu 2004. više od 1.600 ljudi od ukupno 4.100 tada raseljenih nije vratilo u svoje obnovljene kuće, što je samo uvećalo broj raseljenih kojih je od 1999. godine na desetine hiljada". "Zbog toga je neophodno da politički lideri kosovskih Albanaca i stanovništvo pojačaju napore da se približe kosovskim Srbima, koji bi, zauzvrat, morali demonstrirati konkretnu spremnost da se integrišu u kosovsko društvo", ističe u izveštaju Anan.

Kao još jednu od oblasti u kojoj nije ostvaren dovoljan napredak, Anan navodi decentralizaciju. S druge strane, generalni sekretar svetske organizacije izražava zadovoljstvo obnavljanjem dijaloga Beograda i Prištine na nivou radnih grupa, kao i iskazanom spremnošću da se taj dijalog produbi.

Prema njegovim rečima, "do tih dijaloga bi trebalo doći zajedno sa dijalogom lidera kosovskih Srba i kosovskih Albanaca u cilju izgradnje međusobnog poverenja".
Uzimajući, kako kaže, u obzir sve napore koje su na primeni standarda preduzele privremene institucije Kosova, Anan je izrazio uverenje da bi ovog leta trebalo inicirati sveobuhvatnu procenu njihove ispunjenosti i najavio da će uskoro imenovati svog specijalnog izaslanika za tu procenu.


vesti po rubrikama

^politika

Šta piše u izveštaju koji će Kofi Anan sutra predati SB UN
Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost u SCG
Ljajić: Hapsimo Mladića, ako je kod nas
Narodne kancelarije nisu marketing
Robinson: Miloševiću, kuda vodi ovo svedočenje
D(r)amski: Beograd
 


     


FastCounter by LinkExchange