GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 25. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Međunarodna krizna grupa u novom izveštaju ocrnila stanje u Srbiji

MKG - eksperti za loše priče o nama

Oni su više lobi nego eksperti, stali su na stranu protivnika Srbije, kaže analitičar Milan Nikolić. NJegov kolega Zoran Stoiljković smatra da su negativni elementi preuveličani, a pozitivni svedeni na najmanju meru

BEOGRAD - Iako su u novom izveštaju Međunarodne krizne grupe (MKG) Srbija i njena vlada označene kao naslednici Miloševićevog režima i uzroci neizvesne stabilnosti zapadnog Balkana, ovdašnji analitičari ssmatraju da taj dokument ne može imati jači odjek među "velikim silama".

Osim "optužbi" za vraćanje na staro, posmatrači iz MKG-a, koje u Srbiji predvodi Džejms Lajon, zamerili su nam i katastrofalno stanje u pravosuđu, zastoj reformi u vojsci i policiji i sve veće udaljavanje od Evrope. Takođe, pozvali su međunarodnu zajednicu da sagleda njihova zapažanja i tim povodom reaguje pojačavanjem pritiska na Srbiju.

Komisija za Balkan i Kontakt grupa, smatra analitičar Milan Nikolić, trenutno su dva najozbiljnija igrača na našem terenu koji bitno mogu da utiču na budući stav međunarodne zajednice u odnosu prema Srbiji. A Međunarodna krizna grupa je više lobi nego ekspertska grupa, tvrdi on, koja je stala na stranu "umišljenih ili stvarnih protivnika Srbije, a pre svega Albanaca i Muslimana".

- Izveštaj je previše nakrivljen na jednu stranu, a tako i krajnje neizbalansiran. Tačno je da je ima zastoja u reformama pravosuđa, vojske i policije, ali je i tačno da se Međunarodna krizna grupa uglavnom specijalizovala za negativne izveštaje o Srbiji - kaže Nikolić i dodaje da bi njihov eventualni izveštaj o Kosovu verovatno bio pozitivan, iako Srbi tamo nemaju ni elementarne uslove za život.

On, međutim, ističe da njen uticaj ne treba minimizirati, jer članovi MKG-a dugo lobiraju na ovim prostorima. Takođe, međunarodna zajednica "i treba i ne treba" da nas pritiska, jer dešava se ponekad i da kao posledica pritiska bude i nagrada.

- Nažalost, nama uvek zapadne da umesto šargarepe dobijemo štap - zaključuje Nikolić.
Iako je Lajonov izveštaj "očekivano negativniji od izveštaja drugih organizacija i državnih institucija", analitičar Zoran Stoiljković ističe kako je sasvim normalno da postoji monitoring međunarodnih nevladinih organizacija.

- Kritike na račun naših reformi svakako imaju utemeljenje, ali to nije razlog da se od međunarodne zajednice zahteva pritisak, jer su negativni elementi preuveličani, a pozitivni svedeni na najmanju meru, čak samo usputno pomenuti - kaže Stoiljković.

J. J.


vesti po rubrikama

^politika

Međunarodna krizna grupa u novom izveštaju ocrnila stanje u Srbiji
Anan nezadovoljan stanjem na Kosovu
Kosmetski Srbi protiv nagodbi i ucena
Inicijativa SRS i DS u parlamentu nije stigla ni na dnevni red
Čović: Enklavama samo gasne komore nedostaju
Beleške : Lizing naš nasušni, daj nam danas
 


     


FastCounter by LinkExchange