GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 25. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Spoj kanadske i srpske kulture

BEOGRAD - Konferencija za novinare povodom premijere pozorišnog projekta "Bodžnjhatbodž" kanadskog reditelja Majkla Divajna održana je juče u Međunarodnom kulturnom centru YUBIN u Beogradu. Projekat je realizovan u koprodukciji centra YUBIN, užičkog Narodnog pozorišta i Nezavisne pozorišne scene "MKC Sistem", a pokrovitelj je kanadska ambasada u Beogradu.

- "Bodžnjhatbodž" je metod pozorišnog istraživanja koji koristim kad želim da prožmem različite pozorišne kulture, u ovom slučaju to su srpska i kanadska - rekao je Divajn. - Proces stvaranja originalnog materijala koji sadrži intimna sećanja glumaca kompleksan je i delikatan, a glumci Narodnog pozorišta iz Užica su talentom i nesebičnošću umnogome olakšali zadatak.

Rezultat saradnje je predstava "I Forget", koju je reditelj posvetio majci Blanš Divajn.
- Narodno pozorište iz Užica traje 60 godina i ima pravo da na svom repertoaru drži ovakve projekte. Već igramo klasična dela, postavljena na drugačiji način. Te predstave izazivaju dve vrste reakcija. Neko je srećan što je tako nešto stiglo u Užice, dok drugi smatraju da klasiku ne smemo da diramo - rekao je upravnik užičkog pozorišta Zoran Stanković.

Premijera komada održaće se u Užicu 30. maja, a prva repriza je 2. juna. Datum beogradske premijere još nije zakazan, a čeka se završetak Sterijinog pozorja.

B. B.


vesti po rubrikama

^kultura

Uz veliku retrospektivu u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić"
Mirjani Đurđević nagrada "Žensko pero"
Reditelj Milčo Mančevski govori za Glas javnosti
Spoj kanadske i srpske kulture
Nepoznata drama Džeka Keruaka
 


     


FastCounter by LinkExchange