GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 25. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Mirjani Đurđević nagrada "Žensko pero"

Spisateljica Mirjana Đurđević ovogodišnji je dobitnik književne nagrade Bazara "Žensko pero, saopštio je žiri na jučerašnjoj konferenciji za štampu.

Književna nagrada, koju finansijski podržava Madlena Cepter (pet hiljada evra), ove godine otišla je u ruke Mirjani Đurđević za roman "Deda Rankove riblje teorije", uz obrazloženje žirija (Neda Todorović, Snežana Lukić-Pavlović, Radovan Popović, Rajko Lukač i Nenad Šaponja) da roman veoma lako, u žanrovskom okviru tvrdog detektivskog romana, uspeva da prepozna jednu od bitnih priča srpskog društva s početka 21. veka. Mirjana Đurđević se, piše u saopštenju žirija, direktno i s mnogo ironije poigrava sa urbanim slengom, kao i sa psihološkim stereotipima generacije sadašnjih četrdesetogodišnjaka. Knjigu je izdala "Čigoja" štampa.

"Deda Rankove riblje teorije" je peti roman Mirjane Đurđević, a treći iz serije (šatro)-krimi romana čija je glavna junakinja Prljava inspektorka Harijeta iz Odeljenja za krv i seks MUP-a Srbije. Radnja romana odvija se neposredno pošto je u Srbiji fijuknula "Sablja", a sve kreće na sahrani njenog bivšeg ljubavnika Bogdana Banduka Bande, bivšeg službenika DB-a.

Prljava inspektorka je uvučena u rasvetljavanje ubistva, ali i u komplikovani svet muško-ženskih odnosa, koje pokušava da razreši uz pomoć svog deda Ranka, stručnjaka za ribe, i svojih klimakteričnih prijateljica. Tek da znate, ubica do kraja romana nije otkriven, ali je zato veliki broj streotipa i besmislica o muško-ženskim odnosima pao u vodu.

T.Č.


vesti po rubrikama

^kultura

Uz veliku retrospektivu u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić"
Mirjani Đurđević nagrada "Žensko pero"
Reditelj Milčo Mančevski govori za Glas javnosti
Spoj kanadske i srpske kulture
Nepoznata drama Džeka Keruaka
 


     


FastCounter by LinkExchange