GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 25. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Đak petog razreda Teodor fon Burg pobedio na matematičkom takmičenju u kategoriji osmaka

Genije voli i da se igra

Ne spremam se samo uoči takmičenja nego vežbam svakog
dana po desetak zadataka. Za to mi treba sat i po, tako da uvek nađem vremena da se igram s drugovima jer je to ono što najviše volim - kaže Teodor
Kao učenik četvrtog razreda bio je prvi i na republičkom i na saveznom takmičenju iz matematike za šeste razrede. Nastavnici iz njegove škole oduševljeni, kažu da je Teodor veoma talentovan

BEOGRAD - Teodor fon Burg, učenik petog razreda osnovne škole "Jelena Ćetković" iz Beograda, osvojio je prvo mesto na republičkom takmičenju iz matematike u kategoriji osmih razreda. Savezno takmičenje održaće se 4. juna u Nišu, a plasman na prva četiri mesta obezbedio bi Teodoru učešće na Balkanijadi, na kojoj će učestvovati najbolji "mali" matematičari iz regiona. On je pre republičkog, na okružnom takmičenju u Beogradu za učenike osmog razreda svih osnovnih škola sa područja grada jedini osvojio svih 100 poena.

Ovaj talentovani petak takmičio se i ranije sa starijim uzrastom i redovno osvajao prva mesta. Kao učenik trećeg razreda bio je prvi na okružnom za pete razrede, dok je prošle godine, kao učenik četvrtog razreda, bio prvi i na republičkom i na saveznom takmičenju iz matematike za šeste razrede.

Teodor, čiji je otac Švajcarac, tečno govori engleski, francuski i nemački jezik. Nastavnici iz njegove škole kažu da je Teodor veoma talentovan, a ove godine je učestvovao i na takmičenjima iz srpskog jezika, istorije i tehničkog obrazovanja na kome je osvojio prvo mesto na gradskom takmičenju, ali je odustao od daljeg takmičenja zbog matematike. U slobodno vreme najviše voli da vozi bicikl, pravi robote od lego kockica, u koje sam ugrađuje mehanizme za pokretanje i da igra kompjuterske igrice. Voli sport. Trenira odbojku, a ranije je trenirao plivanje i tenis. Kao većina njegovih vršnjaka, voli igrice na kompjuteru i lego kocke.

Teodorova majka Magda kaže da je prvi put primetila da njeno dete poseduje veliki talenat kada joj je mali Teo imao četiri godine.
- Tada mi je rekao da je primetio da se sabiranjem dva neparna broja uvek dobija paran, a da se sabiranjem jednog parnog i jednog neparnog uvek dobija neparan broj. Kada je imao tri godine, počela sam s njim da se kreativno igram sa zrncima pasulja i pšenice. Već tada je pokazivao da lako i brzo prihvata matematiku - objašnjava Magda.

Teodor objašnjava da mu matematika ne oduzima puno vremena.
- Ne spremam se samo uoči takmičenja nego vežbam svakog dana po desetak zadataka. Za to mi treba sat i poat, tako da uvek nađem vremena da se igram sa drugovima jer je to ono što najviše volim - kaže Teodor.


vesti po rubrikama

^društvo

Podsećanje: Na današnji dan Štafeta mladosti je godinama predavana Titu, uz tradicionalni slet na stadionu jugoslovenske narodne armije
Ministar finansija i potpredsednik G17 Mlađan Dinkić najavio je tužbu protiv Kurira
Đak petog razreda Teodor fon Burg pobedio na matematičkom takmičenju u kategoriji osmaka
Gordani Matković dodeljena nagrada Evropske banke za razvoj "Žene u biznisu i vladi"
Mikloš Maršal, regionalni direktor Transparensi internešnela za Evropu i Aziju, "pohvalio" Srbiju
Crnogorci počeli da izvoze kamen!
Crvljive kolenice izbačene iz vitrina
Raspust za gimnazijalce maturante
Britanski savet obučava naše nastavnike
Država popisuje imovinu starih vlasnika da bi je prodala
 


     


FastCounter by LinkExchange