GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 25. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ministar finansija i potpredsednik G17 Mlađan Dinkić najavio je tužbu protiv Kurira

Dinkić traži naslovnu stranu

Ministar tvrdi da su neistine iznosili još Dušan Mihajlović i Bane Ivković
Svetomir Marjanović: Kurir ne tvrdi da je ono što piše u izveštaju istina već samo da takav izveštaj postoji

BEOGRAD - Ministar finansija i potpredsednik G17 plus Mlađan Dinkić najavio je tužbu protiv lista Kurir zbog "pisanja laži u kojima ima diletantizma i nebuloza". On je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao da ga ne zanimaju pare već isključivo izvinjenje preko cele naslovne strane i da će privatno tužiti Kurir ukoliko postupak ne pokrene tužilac.

- Kurir je prevrišio svaku meru. Dosta je laži! Ako je neki funkcioner uzeo pare, mora da ide u zatvor. U suprotnom, onaj koji je tako nešto napisao, mora da odgovara. Ovaj tekst je još pre dve godine izašao u podgoričkoj Publici, a neistine su još iznosili Dušan Mihajlović i Bane Ivković. Iako ovaj pamflet postoji toliko vremena, Kuriru je bilo u interesu da ga pusti uoči godišnje skupštine EBRD-a. Mene ne zanima odakle potiče kleveta, samo sam zato da me privedu ukoliko sam učinio krivično delo. Međutim, kako sam pošteno radio, nikoga se ne plašim i ovako nešto neću dozvoliti.

Živković: Liči na izveštaj

NIŠ - Bivši premijer Zoran Živković, komentarišući navodnu "informaciju" tajnih službi o Mlađanu Dinkiću iz 2002. godine, koju već danima objavljuje Kurir, kaže da "nema nikakva saznanja" da li je bivši guverner bio pod "obradom" službi bezbednosti.
- Nemam saznanja da li su državne službe u vreme koje se pominje pratile Mlađana Dinkića. U to vreme ja sam bio savezni ministar unutrašnjih poslova i moje nadležnosti nisu podrazumevale angažovanje u takvim aktivnostima - izjavio je za Glas Živković.
Bivši premijer dodaje da sadržaj o Dinkićevim aktivnostima u pomenutom periodu "veoma liči na izveštaje koje su pravile službe u to vreme, s obzirom na upotrebljene reči i strukturu izlaganja".
- Međutim, kako nemam pouzdanih informacija, ne mogu da govorim o tome da li je reč o originalnom dokumentu ili ne - kaže Živković.

D. K.

Ono što me zanima jeste zašto nisu proverili informaciju jer moraju da vode računa o svom dostojanstvu. Ali Kuriru je bilo lakše da me oblati nego da proveri. Pored toga, nisu ni objavili demanti kad je poslat - kazao je Dinkić.

Dinkić je, osvrćući se na pojedine delove teksta koje se odnose na uzimanje provizija i para za G17, upada u banku, i drugih navedenih zloupotreba, rekao da "nije i da nikada neće biti podmićen, da je dobio najveće pohvale za bankarski sektor, da njegova majka nije radila u Dafiment banci, da nikada nije koristio državnu funkciju kako bi pomogao stranci...."

Pomoćnik glavnog urednika Kurira Svetomir Marjanović, obraćajući se Dinkiću na konferenciji za novinare, istakao da demanti nije izašao iz "tehničkih razloga", jer je broj već bio zaključen, a pošto se radilo o vikend-izdanju, reagovanje je objavljeno u ponedeljak. On je rekao da Kurir ne tvrdi da je ono što piše u izveštaju istina već samo da takav izveštaj postoji.

Marjanović je potom upitao Dinkića u kakvim je odnosima 2000. godine bio sa premijerom Zoranom Đinđićem i njegovim okruženjem, aludirajući da je, po nalogu tadašnje vlasti, urađen ovaj izveštaj.

- MUP tvrdi da nikada nisam bio tema obaveštajne službe i rečeno mi je da je ovo obična anonimna dojava. I u to doba politički prethodnici hteli su da vide da li tu nešto ima, ali je tužilaštvo odbacilo sve navode. Ne verujem da je to radio Đinđić i njegovi odani saradnici, već oni koji su bili slabi i koji su tu zbog ličnih interesa, kao što je Marija Rašeta-Vukosavljević koja mu je punila glavu da hoću da preuzmem Poštansku štedionicu. Uostalom, Zoran me je inspirisao da uđem u politiku i postavio me za guvernera - rekao je Dinkić.

M. L.


vesti po rubrikama

^društvo

Podsećanje: Na današnji dan Štafeta mladosti je godinama predavana Titu, uz tradicionalni slet na stadionu jugoslovenske narodne armije
Ministar finansija i potpredsednik G17 Mlađan Dinkić najavio je tužbu protiv Kurira
Đak petog razreda Teodor fon Burg pobedio na matematičkom takmičenju u kategoriji osmaka
Gordani Matković dodeljena nagrada Evropske banke za razvoj "Žene u biznisu i vladi"
Mikloš Maršal, regionalni direktor Transparensi internešnela za Evropu i Aziju, "pohvalio" Srbiju
Crnogorci počeli da izvoze kamen!
Crvljive kolenice izbačene iz vitrina
Raspust za gimnazijalce maturante
Britanski savet obučava naše nastavnike
Država popisuje imovinu starih vlasnika da bi je prodala
 


     


FastCounter by LinkExchange