GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 23. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Na pragu nove letnje sezone reporter Glasa obišao poznate turističke centre na Crnom moru u Bugarskoj

Leto u zemlji ruža i zlatnog peska

Turistima sa dubljim džepom namenjeni luksuzni hoteli sa četiri i pet zvezdica u Sunčevom bregu, Nesebru i Zlatnim pjascima a gostima skromnijih finansijskih mogućnosti hoteli sa dve zvezdice na jugu crnomorske obale

U poznatim turističkim letovališta Bugarske, ovih dana se sve užurbano priprema za početak novog leta. U Sunčevom bregu, Zlatnim Pjascima, preuređuju se stari i grade novi hoteli. Bugarska već godinama privlači veliki broj turista uglavnom iz zapadne Evrope. Srbi su poslednjih nekoliko sezona takođe, rado viđeni gosti. Tokom 2.000. godine, u Bugarskoj je letovalo prvih par hiljada naših sumnjičavih turista da bi tokom protekle sezone na Crnomorskoj regiji isti broj letovao samo preko turističke agencije "Trim travel".

Letovanje u ovoj zemlji ima brojnih prednosti, naročito u predsezoni. Pored vrlo povoljne vanpansionske potrošnje, za odlazak u Bugarsku nisu potrebne vize a ne postoji ni jezička barijera. Tokom juna možete letovati po znatno nižim cenama a izbeći ćete i velike gužve na plažama. Za oko devet časova vožnje autobusom, stiže se na obalu Crnog mora u Bugarskoj bez dužeg zadržavanja na graničnim prelazima.

Ukoliko se ovih majskih dana uputite ka Bugarskoj, umesto kišnog Beograda ovde će vas dočekati prijatna temperatura od 27 stepeni. Mogu se videti i prvi turisti koji se već uveliko sunčaju i kupaju, uglavnom na bazenima a ima i onih, hrabrijih, koji se već brčkaju u valovitom Crnom moru. Turistički vodiči preporučuju da novac promenite u banci gde ćete za 1 evro, dobiti 1,95 leva.

Kao i prethodnih godina,turistička ponuda Bugarske je raznovrsna, turistima sa dubljim džepom namenjeni su luksuzni hoteli sa četiri i pet zvezdica u Sunčevom bregu, Nesebru i Zlatnim pjascima, brojni izleti, letenje padobranom, jedrenje, ronjenje i podvodni ribolov. Gostima skromnijih finansijskih mogućnosti namenjeni su uglavnom hoteli sa dve zvezdice na jugu Crnomorske obale.

Pre nego što pođete u šoping, najbolje je da novac zamenite u banci gde ćete za jedan evro dobiti 1,95 leva. Pored brojnih suvenira ulični prodavci nudiće vam srebrni nakit, razne parfeme, sapune i pomade od ružinog ulja a mogu se pazariti i čuvena bugarska vina po vrlo povoljnim cenama. Prodaju se i razni predmeti od kože, tako na primer, ženska kožna tašna košta 20 evra a kožne sandale uz malo cenkanja možete kupiti i za 15 evra.

Jedan od brojnih razloga zašto se naši turisti odlučuju za odmor u Bugarskoj jeste povoljna vanpansionska potrošnja. Tako meso na roštilju košta 2 evra, piletina oko 3 evra dok su riblji specijaliteti oko 5 evra. Sok u većini bugarskih restorana možete popiti za 1,5 evra, kapućino za evro a flašu dobrog crvenog vina od 4 do 9 evra.

Srpski turisti su na Crnom moru u Bugarskoj pronašli svoj drugi Sveti Stefan. U pitanju je Nesebar, grad muzej, pod zaštitom UNESKA koji je smešten na malom poluostrvu tri kilometra od Sunčevog brega. Pored toplog majskog sunca i plavog mora, na prvi pogled zapažaju se i remek-dela srednjovekovne arhitekture, brojna crkvena zdanja od kojih su danas mnoga pretvorena u muzeje. Tu su i stare kuće, uske kaldrme, mali trgovi, brojne antikvarnice i bašte prepune raznolikog cveća koje umnogome doprinose romantičnoj atmosferi grada. Turistima su namenjene i dve plaže na različitim stranama poluostrva od kojih se jedna graniči sa plažom na Sunčevom bregu i duga je osam kilometara.

Grad spasenja

Postoje mesta u Bugarskoj koja na najbolji način odslikavaju istoriju , kulturu i duh ovog naroda. Jedno od njih je Sozopol, grad spasenja koji se vezuje za daleku prošlost sačuvanu u starim pričama heroja koji su krenuli po Crnomorskoj obali sa jednim ciljem - da traže zlatno runo. Sozopol je mondensko letovalište i najstariji grad na bugarskoj obali smešten na dva živopisna poluostrva u južnom delu Burgaskog zaliva. Otkrili su ga grčki mornari sa ostrva Milet 610. godine pre nove ere i nazvali ga Apolonija, u čast boga Apolona. Kuće izgrađene u stilu stare bugarske arhitekture, obložene specijalnim drvetom odaju duh nekog davno minulog vremena spajajući baš na tom mestu mnoge vekove i vladavine.

Smeštaj u domu Hadžitraevi koji se nalazi u centralnom delu starog grada košta od 79 evra u junu do 132 evra u glavnoj sezoni.
Sunčev breg jedno je od poznatijih letovališta u Bugarskoj koje ima na stotine različitih hotela i plažu dugu 9 kilometara. Ove sezone letovanje u Sunčevom bregu najvećem odmaralištu u Bugarskoj u organizaciji "Trim travela" koštaće od 89 evra u hotelu "Nimfa Rusalka" u predsezoni, do 335 evra u hotelu "Kontinental" u glavnoj sezoni.

Iako zvanična letnja sezona počinje sredinom juna, ovih dana pojedini hoteli su već otvorili svoja vrata prvim turistima. Toplo majsko sunce idealno je za šetnju dugim peščanim plažama a poseban doživljaj je sakupljanje školjki koje su vrlo uočljive na sitnom, žutom pesku. Prvi gosti već uveliko uživaju i u noćnom životu na Crnom moru. Novi "PR" klub koji je nedavno otvoren u Zlatnim pjascima, uz dobru disko muziku i atraktivne plesače, svake noći obećava dobra provod. Ulazak košta svega evro, po istoj ceni se može popiti i pivo dok flaša crnog vina košta oko 8 evra.

U Bugarskoj je, kažu, raj za decu, njima su namenjeni brojni akva parkovi a u hotelima viših kategorija postoje i animatori koji imaju poseban program zabave za najmlađe. U pojedinim mestima postoje i zabavni parkovi sa dečjim disko klubovima, mini-vozićima, vazdušnim dvorcima.

-Verujemo da će i ove sezone veliki broj naših turista letovati u Bugarskoj, zato se u našoj ponudi našlo čak 11 letovališta od Kitena na jugu do Balčika na severnoj strani obale Crnog mora. Turistima je namenjeno 30 objekata različitih kategorija. Za ovu sezonu u svojoj ponudi imamo i dva nova letovališta, Obzor koje se nalazi između Nesebra i Varne i manji grad Kiten koji se nalazi na južnom delu Crnog mora - kaže za Glas Mirko Trivunović direktor turističke agencije "Trim travel" koja je prošle godine osvojila laskavu titulu šampionom turizma.

Letnje odmaralište Zlatni pjasci koji se nalazi u blizini grada Varne, najveće bugarske luke, namenjeni su mladima koji žele aktivan odmor. Brojni barovi, diskoteke, taverne samo su deo bogate turističke ponude a mladima je namenjeno i skijanje na vodi, vožnje brdom ili čamcima.

Devetodnevni aranžman u hotelu "Vežen" sa tri zvezdice u junu koštaće 79 evra, u hotelu "Rosice" sa tri zvezdice 145 evra a u hotelu "Odesos" sa četiri zvezdice 168 evra.

Za sve naše turiste, i ovog leta biće organizovani izleti do Istanbula, krstarenja, posete značajnijim mestima kao što je čuvena botanička bašta u Balčiku a cena izleta je od 10 do 20 evra.

Kada se na kraju puta još jednom osvrnete na obalu Crnog mora zasigurno će vam izgledati nekako drugačija i vrlo bliska. I dok se u daljini naziru šume za koje bugarski narod veruju da su Božji dar, otkrićete neko novo lice ove zemlje, nama potpuno strano.

Žaklina Milenković


vesti po rubrikama

^putovanja

Leto u zemlji ruža i zlatnog peska
Više cene i novi imidž
Nova turistička ponuda inđijske opštine
Preporučujemo: Beč u Beogradu
Odmor na Zlatnoj obali
 


     


FastCounter by LinkExchange