GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 23. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Šef Unmika izvestiće UN o "napretku" na Kosmetu, Srbi tvrde

Ispunjeni standardi izmišljeni

Civilni administrator kaže da se poboljšala sloboda kretanja, ali Srbi se i šest godina od dolaska međunarodne zajednice na Kosmet kreću isključivo na svoj rizik, kaže Ranđel Nojkić, član Srpske liste za Kosovo i Metohiju

BEOGRAD - Šef Unmika na Kosovu i Metohiji Seren Jesen-Petersen saopštiće na narednoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da su kosmetske vlasti ostvarile veliki napredak u domenu bezbednosti i poštovanja prava manjina.

Prema informaciji agencije Rojters, koja tvrdi da je imala uvid u pisani izveštaj šefa Unmika, Petersen namerava da na sednici SB UN, planiranoj za 27. maj, saopšti da je u poslednja tri meseca ostvaren "značajan napredak u ostvarivanju svih osam demokratskih standarda" koje od kosovskih vlasti zahteva međunarodna zajednica.

U izveštaju se navodi da je značajan deo standarda postignut, ili tek treba da bude postignut tokom ove godine. "Uspešnost primene standarda stvoriće novi okvir poverenja u mogućnosti Kosova da izgradi i zadrži institucije, koje rade, štite i promovišu prava svih ljudi", navodi se u izveštaju šefa Unmika. Petersen je istakao da se poboljšala sloboda kretanja za manjine, da je smanjen nivo međuetničkog kriminala i da je "duboka zrelost" zabeležena kod kosovskih Albanaca koji su u većini u prelaznim institucijama.

Kriv za neuspeh na svim poljima

Kosmetska privreda je u najgorem stanju za poslednjih petnaest godina, Srbi ne mogu da reše nijedan imovinski spor, uzurpirano im je celokupno privatno ili zadružno zemljište. Manastiri, crkve i spomenici kulture su ugroženi, srpsko-albanski dijalog nije počeo, a Kosovski zaštitni korpus, koji je odgovoran za učešće u mnogobrojnim incidentima, potpuno je van svog mandata - ocenili su kosmetski Srbi "ispunjenje" preostalih standarda.

Ukoliko Savet bezbednosti UN podrži izveštaj, generalni sekretar UN Kofi Anan imenovaće u junu ili julu specijalnog izaslanika koji će razmotriti napredak učinjen na Kosovu i Metohiji. Očekuje se da će izaslanik biti norveški ambasador pri NATO Kai Eide. Ako izveštaj izaslanika bude pozitivan, Anan će imenovati drugog predstavnika u septembru, kao posrednika za razgovore između Beograda i Prištine, čiji bi rezultat bio rešavanje konačnog statusa Kosova i Metohije.

Politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije, međutim, kategorično ističu da nijedan od osam standarda koji je Unmik propisao nije ni približno dostignut ili ispunjen i da će to teško biti ostvareno jer ne postoji iskrena želja.

- U svim našim dosadašnjim aktivnostima iznosimo realne činjenice, koje Petersen ne može da pobije. Mi branimo naše interese i na taj način objašnjavamo kako se ispunjavaju propisani standardi. Oni su katastrofalni, jer ni u jednoj tački ne postoji napredak - kaže za Glas javnosti Ranđel Nojkić, član Srpske liste za Kosovo i Metohiju, komentarišući Petersenovu nameru da pohvali "napredak" na Kosovu i Metohiji.

Srbi na račun rada privremenih institucija na Kosmetu, Skupštine, Vlade i predsednika, imaju mnogo primedbi a ni drugi standard - vladavina prava - nije dostižan jer, izuzev nekoliko otkrivenih, krivična dela ostaju i dalje nerasvetljena.
- Šta je sa 1.300 kidnapovanih i nestalih i isto toliko ubijenih Srba, više od 250 hiljada raseljenih? Gde su krivci za to? "da li je to vladavina prava - pita Oliver Ivanović, nosilac Srpske liste za KiM.

Kada je reč o trećem standardu koji zahteva međunarodna zajednica - slobodi kretanja - tu je stanje možda najlošije, jer se Srbi sve manje kreću po Kosovu i Metohiji (osim u enklavama), a kada to i rade onda idu isključivo na sopstveni rizik. O povratku prognanih i raseljenih suvišno je i govoriti, jer se za punih šest godina vratilo tek nešto više od jedan odsto srpskih prognanika, upozorava Oliver Ivanović.

P. Pašić


vesti po rubrikama

^politika

Šef Unmika izvestiće UN o "napretku" na Kosmetu, Srbi tvrde
Stranka Bogoljuba Karića PSS neće još dugo biti parlamentarna
Spava li država na lovorikama posle dobijanja Studije o izvodljivosti
Sutra rasprava o poverenju Vladi
Ljajić govori u SAD o saradnji s Hagom
Odozdo gledano: Tako blizu...
 


     


FastCounter by LinkExchange