GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 23. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nesvakidašnji horor u pomoravskom selu Glogovac kod Jagodine

Mrtvu svekrvu krila zbog njene penzije

Dušanka Vulić držala mrtvu svekrvu pet meseci u kući, jer navodno nije imala para za sahranu, a meštani tvrde da je to uradila da bi primala 30.000 dinara za negu i pomoć

JAGODINA - Radmila Vulić (78) iz sela Glogovca kod Jagodine, čiji je leš prošlog utorka pronađen u njenoj kući, posle, kako se pretpostavlja četiri do pet meseci od smrti, nije ubijena, već je umrla prirodnom smrću. Da je starica živela sama, ovaj slučaj ne bi izazvao toliko zaprepašćenje, ali s obzirom da je o njoj navodno brinula njena snaha Dušanka i držala je mrtvu pod ključem samo da bi primala novac za njenu negu, ravan je Hičkokovim filmovima.

Policija je na osnovu anonimne prijave ušla u kuću pokojne Dušanke i pronašla je gotovo raspadnutu u sobi punoj muva. Razlozi za ovakav monstruozni čin još uvek se samo nagađaju. Dušanka je doduše policiji izjavila da je to učinila zbog toga što nije imala para za sahranu, dok se po selu šuška da je to uradila zato što je po osnovu tuđe nege i pomoći mesečno primala 30.000 dinara.

Policajci zgroženi prizorom

I pored dugogodišnjeg iskustva, policajci su bili zgranuti prizorom kad su ušli u kuću.
- Donesi mi, kaže mi policajac, malo vode i šećer, dvesta pritisak sam, kaže, nabio kad sam vid'o ovaj leš. To je neviđeno! Čovek sa 120 kila posrnuo je i naslonio se na moju ogradu. Leš se raspao u kući, a ona ga nije ni pokrila. Da je bila u zamrzivaču, kao što se priča, leš se ne bi raspao. Policijac mi kaže da su muve iz leša izlazile kao pčele iz košnice. Puna soba je bila mušica - priča Tomislav Cvetković, čija se kuća nalazi preko puta pokojnice.

Seljani nisu osetili smrad ustajalog leša, a pričali su da je sve to vreme bio u zamrzivaču. Međutim, dr Milica Pingović, patolog u Zdravstvenom centru u Jagodini, izjavila je da leš nije čuvan u zamrzivaču. Po njenim rečima, leš je bio u raspadajućem stanju, ostale su samo šupljine, kostur i mišići. Pokojna Rada bila je obučena kao za ukop, a preciznu starost leša utvrdiće patolozi iz Beograda. Njena snaha je, kako se priča, najpre govorila da je svekrva umrla pre desetak dana, pa pre dva meseca, ali činjenice nije mogla da zataška.

Snahu, čiji je suprug Selimir umro pre više godina, a koja je nekoliko puta nedeljno je iz Jagodine dolazila u baka Radinu kuću, komšija Tomislav Cvetković je poslednji put video dan pre nego što je došla policija.

- Toga dana me pozvala i pitala me da joj pokosim travu u dvorištu, jer je sutradan trebalo da dovezu mrtvački sanduk koji je naručila da ga, kako mi je rekla, Rada vidi dok je živa. Ja sam joj rekao da nemam vremena da pokosim travu zbog svog posla, ali da mogu da pustim ovce i koze koje će da popasu svu travu. Rekla mi je da će da nađe nekog drugog da to uradi - kaže Cvetković.

Ni on ni drugi meštani koji, iz straha da im Dušanka "nešto ne uradi" i da ne kune njihovu porodicu, želeli su da ostanu anonimni, veruju da je Dušanka sama policiji poslala anonimnu prijavu.

- Ona je žena malo nezgodna, kune familiju. Što ona mene da kune? Unuka? Nikad je ne bih prijavio, ni bilo ko iz sela, taman da je sto godina tu bila. Ona je lično prijavila SUP-u, jer više nije mogla. Ako je za ta četiri-pet meseca mogla da utvrdi san, a tu joj svekrva bila mrtva, alal joj vera - čudi se Tomislav.

A baka Radu je video još jesenas, negde u novembru, koliko se seća.
- Dušanka je došla s punom torbom. Kaže: "Moja Rada jela banane, ovo, ono, puna torba". E, posle je uvek dolazila s tankom torbom, samo ponese neki keks za nju. Tada sam pomislio da babi nema više života. Ali, šta znam. I obično to što bi donela iz Jagodine ona bi i pojela tu, u dvorištu.

Iako baka Radu nisu viđali da izlazi iz kuće, nijedan komšija ništa nije sumnjao zbog toga što je snaha Dušanka kadgod je dolazila pričala glasno i vikala kao da razgovara sa njom. Komšije kažu da se Dušanka sa svima, osim sa Tomislavom, posvađala, a i baka Radine rođake je oterala da ne bi dolazili.
- Baka Radin bratanac Ljubiša Milošević je redovno dolazio kod nje i donosio joj hleb i mleko. Jedan dan su Ljubiša i Radin unuk sanitetom odvezli baku u jagodinsku bolnicu, jer je bila nepokretna i nije imala uslova da tu živi. Onda je došla Dušanka, pa se raskukala, kidnapovali babu, gde li su je odveli, ukrali babu, pričala je tu. Posle je vratila babu iz Jagodine. Nije je ona vratila iz dobrih namera. Baba je primala tri'es hiljada - ocenjuje Cvetković.

Posle izjave date policiji, Dušanka Vulić puštena je kući. A šta će dalje biti? Ko zna? Možda u Glogovac uskoro svrate i filmadžije...

Tekst i foto: Zorica Gligorijević


vesti po rubrikama

^hronika

Nesvakidašnji horor u pomoravskom selu Glogovac kod Jagodine
Bor: Rudar tri puta pokušao samoubistvo
Danas suđenje Mariji Milošević
Bombom ubio majku, ćerke ranio
 


     


FastCounter by LinkExchange