GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 23. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Francuska Kredi Agrikol banka dokapitalizovala Meridijan banku

Bankarski džin došao u Srbiju

BEOGRAD - Druga po veličini banka u svetu sa preko 916 milijardi evra finansijske aktive, francuska Kredi Agrikol banka potpisala je je juče ugovor o dokapitalizaciji Meridijan banke. Gigant u svetskom bankarstvu, čiji je kapital procenjen na 47 milijardi evra, Kredi Agrikol banka je za 71 odsto akcija novosadske banke platila 34 miliona evra. Na jučerašnjem potpisivanju ovog ugovora učestvovali su predsednik Srbije Boris Tadić, član Izvršnog odbora francuske banke Žan Frederik de Luz, novopostavljeni direktor za istočnu Evropu Kredi Agrikol banke Božidar Đelić i predsednik Upravnog odbora Meridijan banke Tomislav Đorđević.

Dobili bankara

Božidar Đelić je rekao da će zbog preuzimanja direktorske dužnosti privremeno napustiti politiku. "Srbija je danas izgubila jednog političara, a dobila bankara. Svi smo na dobitku", rekao je Đelić. On je istakao da će Srbija biti baza za širenje Kredi Agrikol banke u regionu jugoistočne Evrope. "Dobro što je finansijski gigant kakav je Kredi Agrikol, izabrao nas za širenje svoje mreže u jugoistočnoj Evropi", naglasio je Đelić.

Predsednik Tadić naglasio je da će dolazak najveće evropske banke u Srbiju značiti prekretnicu u razvoju domaćeg bankarskog sistema. "Ukupni finansijski potencijal Kredi Agrikol banke je 150 puta veći od celog bankarskog sistema Srbije. Ekonomski razvoj Srbije sada će sigurno ubrzati prisustvo ove banke, kao i velike italijanske banke Inteza i austrijske banke Erste. Veoma je značajno i to što će ova francuska banka u Srbiju doneti 80 miliona evra i što nisu došle njene sestre firme, već matična grupacija. Zato se zahvaljujem Aleksandru Vlahoviću, savetniku Meridijan banke i Božidaru Đeliću, novom direktoru ove francuske banke, što su dali značajan doprinos sklapanju ovog velikog posla za Srbiju", istakao je Tadić.

Žan Frederik je istakao da je plan Meridijan banke da preuzme vodeću poziciju u bankarskom sektoru Srbije i da će ta banka staviti akcenat na poslove sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima.

Tomislav Đorđević je naglasio da je Meridijan banka tehnološki najrazvijenija. Važno je da banka nije prodata, već je dobila novog većinskog vlasnika, koji novac ulaže i tako širi kreditni potencijal.

I. K.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Pouzdani poslovni uslovi najvažniji cilj Vlade
Francuska Kredi Agrikol banka dokapitalizovala Meridijan banku
 


     


FastCounter by LinkExchange