GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 23. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Premijer Koštunica otvorio juče Prvu sednicu borda guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj

Pouzdani poslovni uslovi najvažniji cilj Vlade

Evropska komisija zaključila je da su "Srbija i Crna Gora postigla kritičnu masu reformi na osnovu koje je postala sposobna da pregovara sa EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju", naveo je predsednik srpske Vlade

BEOGRAD - Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je juče otvarajući Prvu sednicu borda guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj, da je cilj Vlade Srbije da stvori uslove za otvaranje novih radnih mesta i profitabilno poslovanje, nastavak reformi bankarskog sistema i razvoj finansijskog tržišta. "Činimo sve da uvedemo još veću odgovornost i javnost u radu i da obezbedimo punu stabilnost institucija", rekao je Koštunica u Centru "Sava" na godišnjoj skupštini ove banke.

Premijer je istakao da u prilog tome govori zaključak koji je objavila Evropska komisija, u kojem se navodi da je "Srbija i Crna Gora postigla kritičnu masu reformi na osnovu koje je postala sposobna da pregovara sa Evropskom unijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju". On je napomenuo da je podrška stigla i od OECD-a, koji je ocenio da je u 2004. godini SCG imala najuspešnije reforme pravnog sistema u celom regionu. Govoreći o ekonomskoj politici Srbije, Koštunica je stranim gostima pružio uveravanje da je najvažniji cilj Vlade da stvori poslovno okruženje, koje im je poznato i za njih pouzdano, što znači da bude pre svega liberalno, i politički i pravno stabilno.

A ministar finansija Mlađan Dinkić, ujedno i guverner u EBRD-u, otvorio je juče plenarnu sednicu Biznis foruma Godišnje skupštine te evropske banke. Dinkić je pozvao strane investitore da ulažu u SCG. "Hoćemo da vam otkrijemo novo lice Srbije i celog regiona. U ovaj region vredi ulagati, jer sve zemlje jugoistočne Evrope imaju sporazume o slobodnoj trgovini. Investiranjem u SCG dolazite na bescarinsko tržište od 55 miliona stanovnika", poručio je on ulagačima.

Najproblematičniji Kosmet

Prodaja osiguravajućih kuća

Guverner NBS Radovan Jelašić istakao je da će za dva dana početi prodaja državnog udela u još dve srpske banke. "Mnogo smo postigli u bankarskom sektoru, što ne znači da nema više izazova, pogotovo u nadzoru osiguravajućih kuća", kazao je guverner NBS i dodao da će se uskoro krenuti sa privatizacijom dve velike državne osiguravajuće kompanije u Srbiji.

Spremni za rešavanje Kosmeta

Premijer je istakao da je Srbija "spremna za rešenje" pitanja Kosova i Metohije koja su zasnovana na kompromisu i na evropskim i međunarodnim demokratskim načelima. To su načela "koja bezrezervno štite teritorijalni integritet i suverenitet svih država. Koštunica je, kako prenosi Beta, izrazio uverenje da je to jedini put za rešavanje svih sporova, uključujući i pronalaženje trajnog i stabilnog rešenja za Kosovo i Metohiju.

Miša Gleni, novinar i istoričar, poručio je poslovnim ljudima kojih, sa državnicima, guvernerima i investitorima u Centru "Sava" ima oko 3.000, da je percepcija o JIE koju pružaju mediji dosta lošija od stvarnog stanja. "Poslovni ljudi imaju jasniju sliku o Srbiji, a ona je bolja od one koja se predstavlja", dodao je Gleni.

Koordinator Pakta za JIE Erhard Busek ocenio je da u ovom regionu postoji nekoliko otvorenih političkih pitanja. "To je Kosmet, zatim pitanje saradnje s Hagom, kao i unutrašnji odnosi Srbije i Crne Gore. Za sada je najproblematičnije pitanje Kosmeta, koje se u velikoj meri može rešiti većim prilivom investicija. Ulaganja su potrebne celom regionu", naglasio je Busek.

Komesar za ekonomska i monetarna pitanja Hoakin Almunija rekao je da uvidom u podatke o zemljama regiona, stiče utisak da su makroekonomski pokazatelje dobri. "Problem predstavlja nizak nivo "grinfild" investicija i veliki spoljnotrgovinski deficit. Najvažnija stvar za sve zemlje regiona je izgradnja institucija, usklađivanje zakona sa onima u EU i njihovo striktno poštovanje", istakao je Almunija.

Dimitros Papaleksopulos, direktor "Titan cementa" naveo je da nedovoljno dobri zakoni, neizgrađene institucije, zatim velika korupcija i nestabilna politička situacija, predstavljaju problem za nove investicije. Potrebne su i duboke strukturne reforme u celom regionu, kako bi se on bez potresa integrisao u EU. Ekonomski rast i dalje zavisi od političkih dešavanja, dodao je Papaleksopulos.

Predstavnik Svetske banke Šigeo Kacu istakao je da su najveći problemi SCG veliki javni dug, spoljnotrgovinski deficit i nedovoljna direktna strana ulaganja. On je upozorio da što je veći javni sektor, to je veća opasnost da će privatni biti ugrožen.

Nakon završetka sednice Biznis foruma, potpredsednik Vlade Miroljub Labus i ministar finansija Crne Gore Igor Lukšić predstavili su investitorima mogućnosti za ulaganje u državnu zajednicu.

Njihovom izlaganju prethodilo je obraćanje direktora EBRD-a za jugoistočnu Evropu Olivija Dekampa, koji je istakao da je u proteklih pet godina ta banka u SCG uložila više od 800 miliona evra i da su iskustva veoma pozitivna. "Rizik za ulaganje u SCG je mnogo manji nego što se obično misli. Međutim, Srbija zaostaje u donošenju zakona koji regulišu konkurenciju. Velike kompanije, a naročito male, imaju problem sa dobijanjem prava vlasništva nad zemljištem. Takođe, registracija firmi traje dugo, što otežava posao investitorima", dodao je Dekamp.

Ustav do kraja godine

Labus je, promovišući Srbiju, istakao da će do kraja godine biti donet novi ustav. Na osnovu novog ustava, zemljište će se naći na tržištu, što znači da će investitori moći da budu vlasnici zemljišta na kome grade, istakao je on. On je, govoreći o bankarskom sektoru, naglasio da je taj deo privrede sada najatraktivniji i da je eventualni ulazak banaka sada skuplji. "Srbija se sada nalazi u drugoj fazi tranzicije i u njoj će biti privatizovana tri uska grla - energetski, telekomunikacioni i sektor naftne privrede. To su sektori u koje sada možete da ulažete, jer tu leži veliki potencijal", naglasio je on.

Lukšić je predstavio makroekonomske pokazatelje Crne Gore i naglasio da će vlada te republike smanjiti troškove administracije i uvesti proporcijalni porez na dohodak. "U Crnoj Gori predstoji privatizacija duvanske industrije, pa pozivam investitore da obrate pažnju", rekao je Lukšić.

Predsednik Upravnog odbora Rajfajzen banke, Boško Kostić, izjavio je da je ulazak te banke na tržište još jedna uspešna priča koju će nastaviti da podržava EBRD i EIB.

Nova strategije EBRD-a iduće godine

Predsednik EBRD-a Žan Limijer najavio je juče novu strategiju za korišćenje kapitala te banke u narednom petogodišnjem periodu, koja će biti usvojena naredne godine. Limijer je rekao da će se prioritetni program banke kretati sve dalje prema istoku i jugu, a banka mora da pronađe novi model rada, koji će biti prilagođen ekonomskim i političkim promenama u svetu, prenosi Tanjug. Činjenicu da se godišnja skupština EBRD-a održava u Beogradu, Limijer je objasnio velikim napretkom zemalja regiona jugoistočne Evrope u kojima je planska ekonomija zamenjena tržišnom.
Predsedavajući borda guvernera Karl Hainc Graser je ocenio da se na razvoj Balkana može gledati s optimizmom, ali da će uspeh zavisiti od reformi koje će ostvariti svaka pojedinačna zemlja. Graser je naglasio da su u tom procesu posebno važni stalni napori na izgradnji institucija i iskorenjivanju korupcije, a EBRD će posebno podržati regionalne projekte u oblasti energetike, razvoje infrastrukture i malih i srednjih preduzeća.

I. Krasnić - agencije


vesti po rubrikama

^ekonomija

Pouzdani poslovni uslovi najvažniji cilj Vlade
Francuska Kredi Agrikol banka dokapitalizovala Meridijan banku
 


     


FastCounter by LinkExchange