GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 23. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Do kraja godine bez povećanja penzija

BEOGRAD - Ministar rada i zapošljavanja Slobodan Lalović izrazio je uverenje da se u Srbiji ne može ponoviti scenario Republike Srpske i Bugarske, gde je isplata penzija svedena samo na sredstva Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja. Teško je govoriti hipotetički o tome "šta bi bilo kad bi bilo", izjavio je Lalović i dodao da on misli da to nije moguće i da razgovor s predstavnicima MMF-a, kad je o reformi penzionog sitema reč, nije išao u tom pravcu, prenosi Tanjug.

- Mislim da to nije realno jer Srbija, uprkos svim problema, ima dovoljno finansijske snage i samim tim više ekonomskog suvereniteta - rekao je on i dodao da penzioneri strahuju da bi zahtev MMF-a za smanjenje javne potrošnje lako mogao da dovede do toga da "pod pritiskom" vlada ukine dotacije penzionom fondu iz budžeta.

Najavljujući reformu penzionog sistema, koja će trajati barem do 2008. godine, ministar finansija Mlađan Dinkić je obećao da tokom ove godine penzije neće biti povećavane, ali da neće biti ni smanjivane. Definitivna rešenja o tome u kom pravcu će teći reforma penzionog sistema još nisu izrečena, jer je neophodno prethodno izvesti "matematiku", tvrde ministri. Jedino izvesna je, za sada, primena dobrovoljnog penzionog osiguranja.

Osnovna karakteristika ovakvog osiguranja jeste da svako može sam odlučivati o tome kolika će mu jednog dana biti penzija, a da pritom ona ne zavisi od dužine radnog staža, rekla je na konferenciji za novinare Prvog penzijskog osiguranja Dunav-TBI Mirjana Grbović. Sistem dobrovoljnog penzionog osiguranja u Srbiji još nema zakonski okvir, ali, kako je najavljeno iz vlade, zakon je u pripremi i njegovo usvajanje očekuje se do kraja godine.


vesti po rubrikama

^društvo

Poslednjih godina ilegalno se sve češće iznose i kornjače
Država ne vraća pare decenijama otimane od građana
Zoran Tanasijević, poslanik DSS-a, objavio knjigu "Internet za seljake"
Ima li kraja aferama potpredsednika Miroljuba Labusa
Počeli kvalifikacioni ispiti za srednje škole
I pored olakšica, firme retko zapošljavaju radnike koji pređu 45. godinu
Do kraja godine bez povećanja penzija
Najsiromašniji radnici "Zastave"
 


     


FastCounter by LinkExchange