GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 21. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Južnokorejski genetičari napravili prekretnicu u kloniranju

Ćelija kao lek

LONDON - Genetičari u Južnoj Koreji stvorili su prvu matičnu, ili stem, ćeliju ljudskog embriona, koja po genetskog zapisu sasvim odgovara tkivu obolelog pacijenta. Južnokorejski naučnici kažu da je reč o prvom koraku na putu ostvarenja sna o transplantaciji tkiva identičnog genetskog sastava, što bi praktično omogućilo uspešno lečenje bolesti poput Alchajmerove, Parkinsonove ili dijabetesa.

Nova studija o kloniranju već je dočekana kao prekretnica u oblasti istraživanja matičnih ćelija. Istraživači su uzeli genetski materijal od više donatora, muškaraca i žena, kako starijih, tako i mlađih i usadili ih u jajnu ćeliju trudne žene koja nije bila u krvnoj vezi sa donatorima. Zatim su jajnu ćeliju sa genetskim materijalom gajili u posebnim uslovima u staklenoj posudi i na njoj su počeli da rastu grozdovi matičnih ćelija embriona. Istraživači kažu da su dobijene matične ćelije savršeno odgovarale uzetom genetskom materijalu.

Na konferenciji za novinare u Londonu, vođa naučnog tima koji je sproveo istraživanje, profesor Vu Suk Hvang, rekao je da "ovaj izveštaj znači za nauku veliki korak napred, ka danu kada ćemo neke od najtežih oboljenja i povreda moći da lečimo koristeći terapeutske matične ćelije".

Jedan od ciljeva istraživanja je nalaženje načina da se izbegne da pacijentov imunološki sistem odbaci presađeno tkivo. Istraživači upozoravaju da će proći još mnogo vremena pre nego što budu u stanju da bezbedno pretvaraju matične ćelije u specijalizovana tkiva, potrebna za transplantacije. Uz to, ističu da tako klonirane jajne ćelije neće omogućiti bezbedno kloniranje beba, i da to nikad ne treba ni raditi.

Slično genetičko istraživanje vodi i tim britanskih naučnika sa Univerziteta u Njukaslu. Britanski naučnici su dobili tri klonirana embriona i postali druga laboratorija u svetu kojoj je to pošlo za rukom.
Član britanskog naučnog tima je i genetičar iz Srbije, prof. Miodrag Stojković.
- Stvarno sam srećan zbog onoga što smo postigli. Svestan sam da je ovo samo početak dugog puta. Nalazimo se na samom početku, sada treba nastaviti sa radom i, naravno, treba da pokušamo da dobijemo matične ćelije koje će nam jednog dana konačno i pomoći u lečenju bolesti - rekao je Stojković.

Fonet


vesti po rubrikama

^vesti

Južnokorejski genetičari napravili prekretnicu u kloniranju
London: Brakovi se raspadaju i zbog čačkanja nosa
Beba i Lari nose iste kravate
Supermarket iz praistorijskog doba
Đaci demonstriraju jer neće da se šišaju
Moskva: Amerika kriva za nestanak jezera
   


     


FastCounter by LinkExchange