GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 21. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Slavni italijanski tenor obratio se beogradskim novinarima

Lučano Pavaroti poslednji put

Ponosan sam na sebe i sve što sam uradio. Karte za moje koncerte u Americi rasprodate su za jedan sat. Sve sam bolji

Pre 44 godine boravio sam u Beogradu kao veoma mlad pevač. Venecijanski teatar "La Feniče" u to vreme je raspisao audiciju za tenora koji bi pevao u "Travijati" u Beogradu 1961. godine. Pokušao sam, izabrali su me i bio je to moj debi van granica Italije, baš u vašem gradu. Sada sam pred vama i to je moj povratak posle mnogo, mnogo godina i ovo je poslednji put, jer se opraštam od sceneÖ Ali sam srećan što ponovo nastupam kod vas i vidim mnogo promena u odnosu na onaj period kada sam bio prvi put u Beogradu - rekao je Lučano Pavaroti, slavni tenor, obraćajući se mnogobrojnim novinarima juče u u sali "Atlantik" hotela "Interkontinental".

Sa ležerno nameštenim belim šeširom, upadljivo crnom kosom i veselom žutozelenom ešarpom oko vrata, Pavaroti se strpljivo osmehivao, pozirajući fotoreporterima prvih nekoliko minuta, a onda je dao znak da je dosta bliceva. Uz njega su se predstavili i Leone Mađera, dirigent, Harvi Goldsmit, menadžer, i Simon Todera, mlada operska umetnica, koja će nastupiti večeras u 20 časova u hali "Pionir" sa Pavarotijem, uz pratnju orkestra "Kamerata serbika".

O programu beogradskog koncerta pevač je ukratko nagovestio da ćemo moći da čujemo klasičan italijanski repertoar, duete i arije iz "Boema" i drugih poznatih opera, potom još dve arije, dva dueta, nekoliko pesama za ukupno oko dva i po sata programa.

Novinari su se odmah na početku raspitivali o zdravlju čuvenog tenora, na šta je on odgovorio:
- Imao sam skoro operaciju na vratu i nadam se da će, ako bude bilo još intervencija, to biti gotovo do juna.

O saradnji sa kompanijom "Deka" i o tome da li još postoji neko pitanje koje mu širom sveta nisu postavili, Pavaroti je rekao:
- Saradnja sa diskografskom kućom "Deka" je odlična, imam tamo puno prijatelja i stručnjaka koje cenim. Najlepše profesionalne trenutke sam doživeo kod njih i nikad nisam imao potrebu da sarađujem s drugima. Kad je reč o pitanjima, reći ću da su me tokom duge karijere sve i svašta pitali i nemam šta novo da kažem.

Bilo je i novinarskih komentara na visoku cenu ulaznica beogradskog koncerta, kao i poređenja sa cenom karata u Dablinu, na šta je Pavaroti kazao:
- Ako ne dođete sutra uveče, onda možete da prisustvujete koncertu u Dablinu.

O tome koga ceni među mladim pevačima tenor, diplomatski je izjavio:
- Imam favorite među mladim kolegama, ali neću vam reći njihovo ime, to ne bi bilo fer prema drugim talentovanim ljudima koji vredno rade.

O budućim dobrotvornim koncertima u okviru Fondacije "Pavaroti i prijatelji", Lučano je nagovestio da će humanitarni nastup biti organizovan u Meksiku, potom u Nemačkoj, i zatim je dodao:
- A posle ne znam, možda i ovde ponovo dođem, ko zna? Inače sam vrlo ponosan što sam predstavnik UN za mir. Pokušao sam da kao pevač pomognem ljudima i deci širom sveta. Međutim, siguran sam da ima dosta onih koji mi se smeju zbog toga, ima mnogo ljudi koji ne žele mir!

Na pitanje o kvalitetu svog glasa tokom godina, rekao je:
- Pitate me da kvalitetu mog pevanja dajem ocenu tu pred vama? Reći ću samo da pevam više od četiri decenije, u najboljim pozorištima i operskim predstavama. Ponosan sam na sebe i sve što sam uradio. Karte za moje koncerte u Americi su rasprodate za jedan sat. Sve sam bolji i bolji.

Na molbu novinara da nešto otpeva, reagovao je menadžer ne dopuštajući tu mogućnost, ali je raspoloženi Pavaroti uspeo da doskoči zabranama na sledeći način:
- Moj otac je takođe bio tenor u horu, imao je fantastičan glas i, kad sam bio mali, ja skočim na sto i zapevam...

I pred novinarima je zaista i otpevao jedan deo iz "Rigoleta", uz odobravanje i aplauze. Kada je jedan od kolega hteo da priđe i uzme od Pavarotija autogram, reagovalo je obezbeđenje i konferencija je završena.

B. Lijeskić


vesti po rubrikama

^kultura

Slavni italijanski tenor obratio se beogradskim novinarima
Venders se nada "Zlatnoj palmi"
Večeri australijskog filma u Art bioskopu
Novi "Hari Poter" u septembru
 


     


FastCounter by LinkExchange