GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 21. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ni posle dve godine, nije okončan postupak za smederevski koncern

Labus dao saglasnost za prodaju "Sartida"

U ime banaka u stečaju - Investbanke, Beogradske banke, Jugobanke, Labus 31. marta 2003. godine odobrio prodaju, a dokument "Mišljenje poverioca" zaveden je tri dana ranije

BEOGRAD - Miroljub Labus, potpredsednik Republičke vlade, potpisao je u vreme prodaje "Sartida", kao predsednik Saveta Agencije za sanaciju i stečaj banaka, saglasnost da se ovaj smederevski koncern u stečajnom postupku proda kao pravno lice, odnosno kao celovit sistem. To je bio jedan od preduslova da Trgovinski sud proda ovo preduzeće neposrednom pogodbom.

Ostaje nejasno da li je Labus kumovao političkoj odluci da se u roku dva dana proda "Sartid" time što je dao saglasnost u ime Agencije, odnosno banaka u stečaju - Beogradske banke, Jugobanke i Invest banke - kao najvećih poverilaca. Tu saglasnost Labus je, kako piše u dokumentaciji do koje je došao Glas, potpisao 31. marta, a koja je zvanično zavedena tri dana ranije, odnosno 28. marta. Baš to izaziva sumnju da je prodaja "Sartida" obavljena bez prethodne saglasnosti tih banaka. Ako je to tačno, grubo je prekršen Zakon o stečaju, a nije mala ni odgovornost za antidatiranje dokumenata.

Inače, Odbor poverilaca, koji nije morao da se formira po tadašnjem Zakonu o stečaju, ipak je oformljen 27. marta 2003. godine, ili dan uoči prodaje "Sartida". U 13-točlanom odboru, osim tri banke u stečaju bili su i "Tehnogas", italijanski "Duferko", "Metaleks" iz Beograda i nemačka firma "Raku Handels Gmbh", a sve ostale su bile državne kompanije. Među njima je ŽTP, EPS, Dunav osiguranje, PIO i Fond za razvoj, pa nije bilo problema da se od državnih poverilaca dobije saglasnost.

Činjnica je da je stečajni upravnik "Sartida" Branislav Ignjatović, kum Nemanje Kolesara, šefa kabineta pokojnog premijera Zorana Đinđića, ovu saglasnost Agencije imao već 28. marta. Tog istoga dana kupac, "Ju-Es stil Balkan", daje ponudu za kupovinu "Sartida". Trgovinski sud, odnosno stečajno veće, takođe 28. marta donosi rešenje o prodaji neposrednom pogodbom. Ugovor se zaključuje 31. marta, u ponedeljak, kada je prema dokumentaciji dostavljenoj Glasu, Labus i potpisao saglasnost u ime velikih poverilaca.

Prema tumačenju pojedinih pravnih i ekonomskih stručnjaka, davanje saglasnosti da se "Sartid" proda kao pravno lice nije sporna. Međutim, Agencija se složila da se ova prodaja obavi u skladu sa "procenom vrednosti". Ekonomski institut je procenio da kapital ovog preduzeća vredi od 28,8 do 51,8 miliona dolara. Po mišljenju pojedinih pravnih stručnjaka, Savet agencije za sanaciju banaka je odgovoran jer nije u svojstvu poverilaca zahtevao prodaju po tržišnoj vrednosti. Međutim, tadašnji Zakon o stečaju predviđa, kada se firma prodaje kao pravno lice, a poverioci i stečajni upravnik daju saglasnost, da se ona može prodati bez javnog nadmetanja, odnosno neposrednom pogodbom.

U slučaju "Sartida" nije prodat kapital već imovina desitine puta veća. Da je prodat kapital, kupac bi preuzeo i sve obaveze koje iznose 1,63 milijardi dolara.

Ako je slučaj hitan, da bi firma ostala u "životu" ili javno nadmetanje ne uspe, ide se na pogodbu. U Agenciji za sanaciju banaka odbacuju tvrdnje da je Labus na svoju ruku dao saglasnost za ovakvu prodaju. Sve odluke Savet, koji ima sedam članova, donosi većinom. Članovi ovog tela tada su bili Božidar Đelić, ministar finansija, Dragiša Pešić, premijer SRJ, Veselin Rajković, predsednik Savezne komisije za hartije od vrednosti, zatim Radovan Jelašić, viceguverner NBJ, Vesna Arsić, takođe iz NBJ i Leposava Kelečević. Oni su na ove funkcije postavljeni kada i Labus, 18. januara 2001. godine.

E. G. J.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Labus dao saglasnost za prodaju "Sartida"
Karić dobio 350 do 400 miliona evra
Đelić doveo u Srbiju najveću evropsku banku
 


     


FastCounter by LinkExchange