GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 20. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Investitori u Novom Sadu tvrde da rade sa minimalnom zaradom

Smanjenje PDV-a ne menja cenu stanova

U Udruženju "Ivestitor NS" ističu da će nekretnine ponovo poskupeti ukoliko u Skupštini ne prođe inicijativa Ministarstva finansija

NOVI SAD - Smanjenje poreza na dodatu vrednost za gotove stanove, koje najavljuje ministar finansija Mlađan Dinkić, neće uticati na smanjenje cena stanova u Novom Sadu, pošto su nove nekretnine u glavnom gradu Vojvodine, u očekivanju smanjenja PDV-a, već pale za desetak odsto, tvrde u udruženju građevinskih investitora "Investitor NS".

Treći u Evropi po izgradnji

Prema podacima udruženja "Investitor NS", u Novom Sadu je lane kupcima predato oko 8.000 stanova, po čemu je glavni grad Vojvodine, srazmerno broju stanovnika, treći grad u Evropi (posle Berlina i Amsterdama). Izuzetno visok nivo gradnje, prema prognozama investitora, biće zadržan i u narednih nekoliko godina (sada je aktivno oko 200 gradilišta), ali sa sadašnjom kalkulacijom nije realno očekivati značajna pojeftinjenja.

U ovom udruženju kažu da je nedavni pad cena stanova uticao da tržište nekretnina u Novom Sadu ponovo "oživi", posle višemesečnog zastoja izazvanog uvođenjem PDV-a, poskupljenjem komunalija i rastom cena građevinskog materijala, te da će smanjenje poreza samo olakšati da se drži takva tendencija.

"Uvođenje PDV-a na gotove stanove krajem prošle godine izazvalo je porast cena, zbog čega je prodaja bila zaustavljena. Taj problem je nastao samo u Novom Sadu, jer investitori u Beogradu rade sa mnogo većim maržama, pa su mogli da na račun svoje zarade amortizuju PDV i da ne povećavaju cene, dok u drugim gradovima stanogradnja jedva da i postoji.

Na najave iz Ministarstva finansija da će PDV biti manji, mi smo pre nekoliko nedelja spustili cene, a dalja pojeftinjenja nisu moguća, jer su u međuvremenu porasli troškovi komunalija za 18 odsto i građevinskog materijala za bar desetak procenata", kaže portparol udruženja "Investitor NS" Dejan Čagorović.

U udruženju ističu da će, ukoliko inicijativa Ministarstva finansija za smanjenje poreske stope "ne prođe" u Skupštini Srbije, vrlo brzo biti prinuđeni da ponovo povećaju cene stanova.
"Postoji u gradu uverenje da investitori zarađuju veliki novac na izgradnji stanova, ali to nije osnovano. Nas u ovom trenutku plac košta oko 150 evra po kvadratu, komunalije staju 120 evra, gradnja, u zavisnosti od kvaliteta, košta 350-400 evra, dok projekte, priključke i ostalo plaćamo oko 50 evra za kvadrat izgrađenog prostora. Kada se sve to sabere, ispada da su troškovi gradnje više od 700 evra po kvadratnom metru, što znači da kvadrat stana u Novom Sadu u ovom trenutku ne može koštati manje od 800 evra, a to je cena po kojoj najveći broj investitora prodaje stanove", ističe Čagorović.

R. K.


vesti po rubrikama

^Vojvodina

Investitori u Novom Sadu tvrde da rade sa minimalnom zaradom
Zakazao sistem protivgradne zaštite
Pokrajinski poslanik Mirko Bajić optužuje Jožefa Kasu za zloupotrebu
 


     


FastCounter by LinkExchange