GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 20. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Najava da će se čistiti Potpećko jezero zabrinula pribojske ribolovce

Jezeru preti uništenje

Ribolovci kažu da je hidrocentrali
i akumulaciji istekao radni vek,
i ako već mora da se čisti , neka se to radi kao u evropskim zemljama

PRIBOJ - Limske hidroelektrane iz Nove Varoši najavile su da, u okviru remonta hidroelektrane "Potpeć", nameravaju da čiste jezero, zbog čega će kapacitet jezera drastično opasti i doći će do potpunog uništenja kompletnog živog sveta u jezeru i nizvodno u reci Lim.

Još početkom godine oni su upozorili da je začepljenje rešetki granjem i plastikom smanjilo dotok vode na turbine i proizvodnju struje na šestinu, a zatražili su i pomoć EPS-a kako bi se sprečile havarije. Ovih dana biće objavljen i tender da bi se izabrala firma koja će, posle ispuštanja vode u avgustu, čistiti jezero. Planirano je da se očisti nanos ispred ulazne građevine, 4-5 metara u dubinu i 20-30 metara uzvodno.

Milija Pujović, upravnik Ribarskog područja "Lim" i prvi čovek ovdašnjih ribolovaca, kaže kako su u više navrata žitelji naselja uz Lim, pre svega Pribojci, doživeli ovu katastrofu.

- Na neki način kao da i sami umiremo jer će nam u nepovrat otići kompletan dugogodišnji rad i trud, koji nije mali. O svemu ovome kao da smo osuđeni da brinemo sami. Uvereni smo da postoje tehničke mogućnosti da se ne čini pomor. LJude koji postavljaju dilemu "struja ili riba" ne možemo da razumemo, kao što ne možemo da razumemo da reka ostane bez života - kaže Pujović.

Od Direkcije za zaštitu životne sredine ribolovci traže da presudi razum i da im pomognu da ne dođe do ekološke katastrofe. Pujović posebno naglašava da je hidrocentrali i akumulaciji istekao radni vek, ali ako već mora da se čisti, neka se to radi kao u Evropi - pomoću ronilaca i hidrauličnih grabulja. On podseća na posledice čišćenja jezera 1999.godine.

- Reka je 22 dana nosila mrtvu ribu, u mulju su ostajale mladice od po 25-30 kilograma, stradali su i pastrmka i lipljen, obalama se nije moglo prići od smrada. Iako smo u reke i jezero ubacili 14 tona mlađi, riblji fond se obnovio tek za 30 odsto. Ako zatreba, za odbranu Lima organizovaćemo i referendum, ali i doći da se fizički suprotstavimo uništavanju reke - poručuje Pujović.

Na drugoj strani, Milan Bjelić, direktor Limskih HE, pomalo sarkastično odgovara kako postoje dve varijante - ili da čiste jezero, ili da zaključaju elektranu, pa da gaje ribu i sa čuvarima pecaju sa obale. Ekologija njima u ovom slučaju nije na prvom mestu, već činjenica da uz jezero prolaze barska pruga i put, pa strahuju da bi moglo doći do klizišta i prekida saobraćaja.

Z. Prijović


vesti po rubrikama

^Srbija

Najava da će se čistiti Potpećko jezero zabrinula pribojske ribolovce
Rezervne starešine u Kladovu ogorčeni na Ministarstvo odbrane
Promovisan Klub ljubitelja timočkih pruga
Psi kao vukovi
Formiran Građanski parlament
   
 


     


FastCounter by LinkExchange