GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 20. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Juče u Kijevu počeo jubilarni Evrosonga 2005

"No nejm" spremni za finale

Na prvoj tonskoj probi na sceni Dvorca sportova u Kijevu crnogorski tinejdžeri dočekani ovacijama akreditovanih novinara i tehničkog osoblja

Polufinalnim takmičenjem, u kojem su predstavnici 12 zemalja izborili za nastup u finalnoj večeri, počeo je ovogodišnji 50. Eurosong, tačnije festival evropskih televizijskih centara. U finale direktno su se plasirali prošlogodišnjim plasmanom interpretatori iz deset zemalja među kojima je i naš predstavnik, grupa "No nejm", sa pesmom "Zauvijek moja", koji će 21. maja nastupiti dvanaesti po redu.

150 milona gledalaca

"Verujem da će Evroviziju ove godine gledati preko 150 miliona ljudi. Tako masovni auditorijum nije imala nijedna manifestacija za nekoliko poslednjih godina.
Po popularnosti, Evrovizija može samo da ustupi mesto svetskom ili evropskom šampionatu u fudbalu", izjavio je predsednik ukrajinske Nacionalne TV kompanije NTKU Taras Steckiv.

Uoči sinoćnjeg otvaranja manifestacije održan je festival "Ukrajina - evropska zemlja" 16. maja na trgu pred Marijinskim dvorcem u Kijevu, na kome su se predstavili ukrajinski umetnici. Ukrajina je ovogodišnji domaćin zahvaljujući pobedi Ruslane Ližićko prošle godine u Turskoj s pesmom "Divlji ples".

Grupa "No nejm" (No Name) iz Podgorice, koja nastupa sa kompozicijom Slavena Knezovića, na tekst Milana Perića, otkako je stigla u Kijev izaziva veliko interesovanje novinara i slovi za jednog od favorita. Javnosti su se predstavili 2003. godine na festivalu "Sunčane skale", a grupu čini šest talentovanih mladih muzičara, studenata Muzičke akademije na Cetinju - Bojan Jovović, Branko Nedović, Danijel Alibabić, Dragoljub Purlija, Marko Perić i Marko Prentić.

Izrazito agresivan politički marketing u kojem su ovi mladići dosledni još od snimanja spota za pesmu pa do ispraćaja sa podgoričkog aerodroma, insistiranje na crnogorskoj zastavi, jeziku ("montenegrin"), bez pomena državne zajednice u ime koje nastupaju, bespotrebno bacaju senku na sutrašnji nastup.

Na prvoj tonskoj probi na sceni Dvorca sportova u Kijevu crnogorski tinejdžeri su izazvali ovacije akreditovanih novinara i tehničkog osoblja. Nekoliko velikih evropskih televizija već je zakazalo intervju sa članovima grupe koji se najavljuju kao pretendenti na pobedu.

Domaćina predstavlja grupa "Grindžolu", sa pesmom "Zajedno nas je mnogo" koja je postala himna "narandžaste revolucije".
U živopisnom Akvaparku, omiljenom mestu odmora Kijevljana, sagrađen je improvizovani gradić, koji će primiti učesnike Evrovizije. Za njih je organizovan i poseban kulturni program.

Pripadnici ukrajinske policije, u vreme održavanja manifestacije, patroliraće u novim uniformama s narandžastim oznakama da bi se mogli bolje uočiti, rekao je zamenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandar Fokin.

"Naši radnici nalaziće se uvek gde je potrebno, ali specijalne operacije u vreme festivala ne planiramo", rekao je Fokin, prenela je agencija RIA Novosti iz Ukrajine.

Obeležavanje 50. jubileja Evrovizije biće održano u oktobru ove godine u Kopenhagenu, gde će nastupiti istaknuti pevači proteklih festivala, a publika će glasati telefonski i izabrati 14 najboljih pesama.

A. Nikolić


vesti po rubrikama

^ljudi i dogadjaji

Svetlana Ražnatović, heroina savremene srpske kulture juče ipak otputovala u Sloveniju
Juče u Kijevu počeo jubilarni Evrosonga 2005
U listu Dan osvanuo neobičan oglas
Selo blizanaca
 
 


     


FastCounter by LinkExchange