GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 20. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Svetlana Ražnatović, heroina savremene srpske kulture juče ipak otputovala u Sloveniju

Kavez ipak ostaje zaključan

Obrazloženja "dvojkiranja" su različita - nekoga odbijaju zbog (navodnih) veza sa kriminalom, druge zato što su suviše bukvalno shvatili priču o otvorenom (zapadnom) društvu - ali je suština ista: sankcije su formalno ukinute, kavez ostaje zaključan

Jedna od upečatljivijih scena u dokumentarcu Kevina Mekdonalda "Biti Mik" jeste kada Mik Džeger, koji ima planetu u džepu - danas u Riju, sutra u NJujorku, prekosutra u Tokiju - pre ulaska u privatni džet kaže nešto u stilu "Pasoš? Šta to beše? ". Pod jedan, za veći deo planete pasoš mu nije ni potreban; pod dva, čak i ako mu ponekad zatreba, ima kome je posao da se samo o tome brine. Mikovo je samo da bude Mik. Nadnacionalni i naddržavni umetnik. I Pavarotijevo je samo da bude Pavaroti.

Čak i kad dolazi u Srbiju. Na Maksutu Ćatoviću je da okrene nekoliko telefona - ima ih u imeniku, zna svoj posao - i sredi da lepo doterani policajci Pavarotiju dođu na noge u avion, donesu mu pogaču i so, i diskretno, bez suvišnih formalnosti, lupe pečat u pasoš. I da požele umetniku prijatan boravak u zemlji za koju verovatno nije ni čuoÖ Limuzina čeka na pisti, taman posla da zvezda svoj sjaj rasipa i na šalterima provincijskih aerodroma.

S druge strane, najveća heroina savremene srpske kulture i umetnosti Svetlana Ceca Ražnatović deli sudbinu svog naroda. Umetnost i patriotizam, u njenom slučaju, neraskidivo su isprepletani. Prima udarce čak i kada to nije neophodno. Zahteve za vizu najpre joj nisu odobrili Kanađani i Amerikanci. Ništa neobično, jer ljubljenje vrata stranih konzulata odavno je srpski evergrin. Obrazloženja "dvojkiranja" su različita - nekoga odbijaju zbog (navodnih) veza sa kriminalom, druge zato što su suviše bukvalno shvatili priču o otvorenom (zapadnom) društvu - ali je suština ista: sankcije su formalno ukinute, kavez ostaje zaključan.

Svetlana Ceca Ražnatović prekjuče je, međutim, vraćena sa ljubljanskog aerodroma "Brnik". Nije imala odgovarajuću (šengensku) vizu, granična policija je imala jak formalan razlog da je ne pusti u Sloveniju, tako da je velika zvezda srpske estrade morala nazad u Beograd, istim avionom kojim je stigla u LJubljanu.

Organizatori su, naime, računali da će Ražnatovićeva u Sloveniju ući sa šengenskom vizom, sa kojom je u Sloveniju ušla i pre mesec dana. NJena viza, međutim, važi samo do 24. maja, a prema Šengenskom protokolu, državljani zemalja koje nisu članice Evropske unije moraju imati vizu koja će važiti najmanje 15 dana. Pevačica je zato morala da se vrati u Beograd po nove papire.

Uprkos neprijatnosti, koncert Svetlane Cece Ražnatović, zakazan za večeras u ljubljanskoj hali "Tivoli", ne bi trebalo da bude doveden u pitanje. Organizator koncerta poslao je garantno pismo slovenačkoj ambasadi u Beogradu, Ražnatovićeva je trebalo da podigne vizu u toku jučerašnjeg dana i da odmah, avionom koji je iznajmio vlasnik komercijalne TV Paprika Mark Žitnik, otputuje u LJubljanu. Prema informacijama iz slovenačke štampe, ulaznice za koncert su se dobro prodavale i očekivanja su bila da će "Tivoli" biti pun.

Nije, međutim, izvesno da li će Svetlana Ražnatović, usled kašnjenja, uspeti da se uklopi u ranije sastavljeni scenario Televizije Paprika, koja je neka vrsta koautora njenog boravka u Sloveniji. Planirano je, kako piše veb-magazin Indeks, da Ražnatovićeva izađe na večeru udvoje sa jednim od dvesta odraslih neoženjenih Slovenaca, koliko ih se prijavilo na akciju TV Paprike.
Ne treba, ipak, sumnjati da će umetnost pobediti.

P. D.


vesti po rubrikama

^ljudi i dogadjaji

Svetlana Ražnatović, heroina savremene srpske kulture juče ipak otputovala u Sloveniju
Juče u Kijevu počeo jubilarni Evrosonga 2005
U listu Dan osvanuo neobičan oglas
Selo blizanaca
 
 


     


FastCounter by LinkExchange