GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 20. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dr Milan Bulajić, predsednik Fonda za istraživanje genocida, o stradanju muslimana u Srebrenici i srpskim žrtvama

Srbi nisu počinili genocid

Generalštab muslimanske armije izdao je naredbu 28. muslimanskoj diviziji u Srebrenici da izvede diverzantske akcije izvan"demilitarizovane zone" radi "rasterećenja sarajevskog ratišta". Zašto je Vlada SRJ povukla protivtužbu protiv BiH, iako ova država nije povukla tužbu protiv naše zemlje? Vlada Republike Srpske u rad Komisije uključila je muslimanske predstavnike, ali ne i srpske stručnjake ,Bulajić kaže da do danas nije utvrđeno koliko
je muslimana ubijeno jer vlast u Federaciji BiH odbija da obavi popis stanovništva

BEOGRAD - Pripadnici Vojske Republike Srpske nisu počinili genocid nad muslimanima u Srebrenici jula 1995. godine i za ovu tvrdnju spreman sam da založim čitavu svoju pedesetogodišnju profesionalnu karijeru - tvrdi dr Milan Bulajić, predsednik Fonda za istraživanje genocida. Povodom predstojećeg međunarodnog skupa (od 10. do 14. jula ove godine), koji će biti održan u Srebrenici, dr Bulajić u razgovoru za Glas javnosti kaže da visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Pedi Ešdaun i predsednik Instituta za ratne zločine u BiH dr Smail Čekić žele da, po svaku cenu, upletu i nauku u pokušaju da dokažu da je Vojska Srpske izvršila genocid u Srebrenici.

Muslimani su svesno žrtvovani

Posle višegodišnjeg, temeljnog istraživanja događaja u ovom gradu, dr Bulajić ovako vidi situaciju.
- Generalštab muslimanske armije izdao je naredbu 28. muslimanskoj diviziji u Srebrenici da izvede diverzantske akcije izvan "demilitarizovane zone" radi "rasterećenja sarajevskog ratišta". Iako je Ratno predsedništvo Srebrenice bilo odlučno protiv ovih provokacija, neposredno uoči napada na Srebrenicu juna 1995. godine izvedene su mnogobrojne diverzantske akcije na područje Srpske kada je potpuno uništeno selo Višnjica. Vojska Republike Srpske uvučena je u klopku.

Srebrenica je bila centar džihada

Vojska RS nije imala operativni plan zauzimanja "zaštićene zone UN" Srebrenice u julu 1995. godine. Operacija "Krivaja 95" na Srebrenicu bila je iznuđena, jer ovo mesto nije bilo demilitarizovano, kako je određeno Rezolucijom SB UN 819/93 i Sporazumom o demilitarizaciji od 17. aprila 1993. godine generala Ratka Mladića i Safeta Halilovića, pod pokroviteljstvom generala Erika Vahlgrena. Srebrenica je postala centar terorističke aktivnosti - džihada 28. muslimanske divizije, pod komandom Nasera Orića, uz učešće mudžahedina (za šta postoje dokumenti i video-snimci). Uništena su 142 srpska sela, stanovništvo je proterano, a kuće spaljene. Zabeleži su i mnogi slučajevi odsecanja glava, obrezivanja tek rođenih beba, a napadali su uglavnom na velike pravoslavne praznike - Petrovdan i Božić 1993. godine - ističe Milan Bulajić.

General Ratko Mladić, preko Unprofora, pozvao je muslimansku vojsku zatečenu u "demilitarizovanoj zoni" da položi oružje, uz garanciju tretmana zarobljenika na osnovu Ženevskih konvencija, pod kontrolom UN-a. Međutim, muslimanski Generalštab je taj predlog odbio, ali su muslimanske žene, deca i stari upućeni Srbima u bazu Unprofora u Potočare. Istovremeno, naoružana kolona muslimana krenula je iz Šušnjara kroz srpsku teritoriju prema Tuzli. U toj akciji izginuo je najveći broj muslimanskih vojnika, a da im pritom, u toj pogibeljnoj operaciji, muslimanski 2. korpus iz Tuzle nije pružio nikakvu vojnu podršku.

Da su muslimani iz Srebrenice svesno žrtvovani pokazuje i činjenica da je, uoči provociranog napada na Vojsku Srpske, povučen komandant 28. divizije brigadir Naser Orić sa oko 20 glavnih oficira. Dokumenta govore da muslimanska vojska uopšte nije imala plan odbrane Srebrenice i da je Vojska RS zauzela ovaj grad sa veoma malim snagama (200 vojnika i dva-tri tenka).

Stvarni cilj bio je stvaranje situacije da NATO, bez odobrenja SB UN, može bombardovati srpske položaje i od svetske javnosti prikriti etničko čišćenje Srba iz Republike Srpske Krajine, uz neposrednu pomoć SAD i NATO, početkom avgusta iste godine.

Ne žele da otkriju istinu

Prema rečima našeg sagovornika, do danas nije utvrđeno koliko je muslimana ubijeno. - Ako su muslimanske vlasti zaista želele da utvrde broj žrtava, mogle su 1996. godine da organizuju popis stanovništva i uporede ga sa onim iz 1991. godine, ali to nije urađeno jer bi se to popisom tačno utvrdilo. To nije urađeno ni 2001. godine, iako je popis obavezan na svakih deset godina, jer bi se tako utvrdilo koliko je Srba ubijeno u Sarajevu i Srebrenici.

Tako je Bosna i Hercegovina ostala jedina zemlja u regionu koja nije obavila obavezan popis stanovništva. Možda se nije želela istina koja bi pokazala genocid u 192 srpska sela u regiji Srebrenice i kojom bi se videlo da je broj Srba nestalih i ubijenih u Sarajevu veći nego muslimana u Srebrenici. Zato tvrdim da genocida u Srebrenici nije bilo. Bilo je ratnih zločina na obe strane, ali je potrebno tačno utvrditi ko ih je činio, kao i broj žrtava za sve nacionalnosti i veroispovesti, imenom i prezimenom - tvrdi Bulajić.

On kaže da je još pre godinu dana predlagao da se međunarodni skup o ovoj temi održi u našoj zemlji i da mi pozovemo Ešdauna, Čekića i druge međunarodne zvaničnike, ali je Državna komisija RS za Srebrenicu odgovorila da je predlog uputila Vladi Srpske i sve se na tome završilo.

Posle petog oktobra 2000. tužba povučena

- Posebno želim da ukažem i na sledeće opasne činjenice. Muslimanska BiH je tužila Srbiju Međunarodnom sudu pravde za genocid u Bosni i zahteva odštetu između 200 i 300 milijardi dolara. Posle te tužbe, sa grupom međunarodnih pravnika, izradili smo jednu kvalitetnu protivtužbu o zločinima muslimana nad Srbima. Međutim, jedna od prvih stvari posle 5. oktobra 2000. godine koju je uradila Vlada SRJ bilo je povlačenje protivtužbe, iako je tužba BiH ostala! Takođe, i Hrvatska je tužila Srbiju za zločin genocida u ovoj zemlji, ali naša država nije tužila Hrvatsku za Jasenovac, "Bljesak", "Oluju"... - navodi Bulajić.

Mladićeva ponuda

Na zvaničnom sastanku, u prisustvu Unprofora, general Mladić je ponudio muslimanskom stanovništvu da ostane u Srebrenici ili napusti grad i ode gde želi. Ratno predsedništvo grada tražilo je evakuaciju stanovništva, a ubrzo, 16. jula, Republički štab za zdravstvo BiH saopštio je da je 22.853 muslimanskih žitelja iz Srebrenice prihvaćeno na području tuzlansko-podrinjskog kantona. U Deklaraciji koju su dan kasnije potpisali predstavnici Vojske RS, muslimana i Unprofora konstatovano je da je evakuacija urađena u skladu sa Ženevskom konvencijom. Dakle, da je genocida bilo, odnosno da je postojala namera, žene, deca i starci bili bi glavna meta", objašnjava doktor Milan Bulajić.

Prema njegovim rečima, u ovoj priči aktuelna Vlada Republike Srpske ima veoma čudnu ulogu. Naime, u rad Državne komisije Vlade Srpske uključen je dr Smail Čekić, ali ne i dr Milan Bulajić i ugledni stručnjaci koje je on predložio - profesor dr Srboljub Živanović (London), Džordž Bogdanić i Filip Korvin (NJujork). Dr Čekić, u ime Komisije Vlade RS, potpisuje preliminarni izveštaj - optužnicu od 12. aprila prošle godine o navodnoj opstrukciji Generalštaba VRS i MUP-a da se istina o Srebrenici otkrije.

Petnaestog oktobra iste godine pojavljuje se konačan izveštaj Komisije Vlade Srpske kojeg nema u javnosti. "Kada je Karla del Ponte pred Savetom bezbednosti UN i Savetom NATO tvrdila da su Srbi u tom izveštaju priznali da je Vojska RS ubila 7.800 muslimana, ali da tog broja u izveštaju uopšte nema, jer se Komisija nije bavila žrtvama nego nestalim osobama, i kada su muslimani potvrdili da izveštaj nije u celini objavljen, zaključio sam da "genocid nad muslimanima" u Srebrenici treba uvrstiti u sistem neistina", zaključuje dr Milan Bulajić.

Petar Pašić


vesti po rubrikama

^društvo

Dr Milan Bulajić, predsednik Fonda za istraživanje genocida, o stradanju muslimana u Srebrenici i srpskim žrtvama
Direktor Instituta za imunologiju za aferu sa zmijama okrivio interesne grupe
Republički zavod za statistiku uradio analizu rezultata popisa stanova u Srbiji
Festival Egzit počeo kampanju "Nemoj piti i voziti!
Načelnik VMA predstavio svoju viziju ove ustanove
I trgovina mandatima - korupcija
Počelo masovno proterivanje Roma iz Nemačke
 


     


FastCounter by LinkExchange