GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 17. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Novosadski Dom zdravlja ponovo naplaćuje pojedine medicinske usluge

Ko neće da čeka mora da plati

Pacijenti koji ne žele da čekaju, imaju mogućnost da nalaze dobiju za jedan dan, ako potpišu izjavu da svojevoljno pristaju da tu uslugu plate prema cenovniku koji je formirao naš upravni odbor, kaže direktor Doma zdravlja

NOVI SAD - Novosadski Dom zdravlja ponovo naplaćuje pojedine medicinske usluge pacijentima, ali sada uz njihovu saglasnost, odnosno zahtev. Usluge se naplaćaju pacijentima koji ne žele da budu stavljeni na listu čekanja za preglede i pretrage, čime je ispoštovano rešenje Zdravstvene inspekcije o stavljanju van snage prethodnog cenovnika ove ustanove, a istovremeno je obezbeđen i priliv sredstava bez kojih, kako tvrde u ovoj ustanovi, Dom zdravlja ne može da funkcioniše.

Inspekcija nije obaveštena

- Nemamo nikakvih saznanja o ponovnim plaćanjima usluga u Domu zdravlja, niti nam je stigla neka žalba. Što se nas tiče, svoj posao smo uradili kada smo pre dva meseca izdali nalog da se sporni cenovnik ukine i kada smo, od strane ustanove, zvanično obavešteni da je naš nalog sproveden. Ukoliko oni sada ponovo rade isto, onda je to problem za neke druge službe - izjavio je za naš list glavni zdravstveni inspektor u Vojvodini Vojislav Babić.

- Sredstva koja dobijamo od Fonda nisu dovoljna do pokriju ni 50 odsto naših materijalnih troškova, zbog čega smo mi, posle zabrane da primenjujemo raniji cenovnik, bili prinuđeni da formiramo liste čekanja, na osnovu kojih se na pregled ili analize čekalo do mesec dana. Oni pacijenti koji ne žele da čekaju, imaju mogućnost da nalaze dobiju u roku od jednog dana, ukoliko potpišu izjavu o tome da svojevoljno pristaju na to da tu uslugu plate prema cenovniku koji je formirao naš upravni odbor", kaže za naš list pomoćnik direktora Doma zdravlja Dragica Jankov-Vidačić.

U Domu zdravlja ističu da su njihove usluge i dalje neuporedivo jeftinije od istih usluga koje pružaju privatne laboratorije i ordinacije. Prema novoustanovljenom cenovniku, kompletne laboratorijske pretrage (krv, urin, biohemijske analize) u Domu zdravlja koštaju 300-350 dinara, dok su cene kod privatnika za iste usluge više 4-5 puta.

- Ne očekujemo da ćemo imati bilo kakvih problema u sporovođenju ove odluke, jer je ona i u interesu naših pacijenata i u interesu naše ustanove", smatra Dragica Jankov-Vidačić.

R. K.


vesti po rubrikama

^Vojvodina

Novosadski Dom zdravlja ponovo naplaćuje pojedine medicinske usluge
Kikinda: Radnici traže raskid ugovora
Srbobranci prete blokadom autoputa
 


     


FastCounter by LinkExchange