GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 17. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Kolektivno venčanje, po sedmi put, održano je u nedelju u Skupštini grada Beograda

Reših da se ženim!

Iz devojačkih grla glasno odjeknu "da" i one u sekundi iskoračiše iz devojaštva u brak. Onda mladoženje, još gromoglasnije, uzviknuše "da" i staviše tako tačku na svoj momački život

Uz zvuke trube, kolona osamdeset mladih parova krenula je od hotela "Union" ka Skupštini grada. Mladost, lepota i uzbuđenje te nedelje razlila se niz beogradske ulice. Mlade u raskošnim venčanicama raznih boja, držeći se za ruke sa svojim izabranicima, s osmehom na licu i neskrivenom radošću u očima, koračale su ka sudbonosnom trenutku. Predvođeni Radmilom Hrustanović, zamenikom gradonačelnika Beograda, i sama uzbuđena, svatove su pratili radoznali pogledi mnogobrojnih građana. Došaptavali su se između sebe i komentarisali koja im je haljina i mlada najlepša, ko je najzgodniji mladoženja, prisećali se svojih venčanja... "Sreću imali doveka", dovikivali su drugi, a starija gospođa dlanom je brisala suzu.

Parovi su lagano, u koloni koračali ka svečanoj sali Skupštine iz koje će uploviti u bračnu luku, zavetujući se na vernost i ljubav. A tamo su ih čekali doterani kumovi, roditelji, prijatelji, tetke, teče ujaci i mnogobrojna rodbina. Došli da budu svedoci početka novog života svojih najmilijih.

- Nebojša, Nebojša, okreni se ovamo da te slikam - doziva crnka mladoženju u koloni. Osmehom, od uveta do uveta, Nebojša je pozirao sa izabranicom srca svog.
- Glavni krivac za sve je moja sestra koja nas je i prijavila. Ali, ne žalim, ne mogu da opišem uzbuđenje koje osećam - radosno priča Nebojša Gladović, deleći i šakom i kapom osmehe svima.

U velikoj sali Skupštine neviđena gužva. Svi bi da prisustvuju svečanom činu. Budući mladenci napeto iščekuju početak ceremonije. "Reših da se ženim, dok sam jošte mlad...", pevaju im, a uživaju i svatovi i buljuk novinara.
- Dobro došli svi, i vi Beograđani i vi koji ste u naš grad došli specijalno zbog ovog dana. Ako ste sinoć sanjali, sanjali ste ljubav, ali i ako niste, ona vas je danas dočekala. Ljubav je znati živeti udvoje, oprostiti, ljubav su deca, sreća i strepnja šta donosi naredni dan. Osetite ljubav i ona će vas voditi kroz život - rekla je Hrustanovićeva.

Pokloni za mladence

Učešće u kolektivnom venčanju uzela je i opština Palilula koja je mladence oslobodila plaćanja administrativne takse od 2.510 dinara. Veliki broj sponzora, pak, obezbedilo je supružnicima vredne poklone i nagrade, kao što su turistička putovanja, mobilni telefoni ili kozmetika.
Od prijavljenih parova najviše ih je bilo iz Beograda, ali došli su i iz Subotice, Novog Sada, Leskovca, Kragujevca, Gnjilana, Prištine, Kraljeva i iz republika bivše Jugoslavije. Najveći broj parova je rođeno 1975. i 1976. godine. Najstariji supružnici rođeni su 1949. a najmlađi 1985. godine. Samo četiri para se po drugi put venčava.

Mladence je pozdravila i Milanka Karić, u ime "Fondacije Karić", jednog od sponzora venčanja. Od silnog uzbuđenja i navrlih emocija u jednom momentu zastaje. Pribravši se, poželela je mladencima sreću i puno dece. A sudeći po broju trudnica među mladama, biće "rodna godina".
Konačno je red došao da "progovore" i matičari.

Drage mlade, da li dobrovoljno stupate u brak - pitali su prvo dame. Iz devojačkih grla glasno odjeknu "da" i one, u sekundi, iskoračiše iz devojaštva u brak. Onda mladoženje, još gromoglasnije, uzviknuše "da" i staviše tako tačku na svoj momački život. Pade ljubljenje, lepe želje i čestitke sa svih strana.

Maja se uzbuđeno okretala oko sebe.
- Goran i ja smo prve komšije. Tako smo se upoznali i tako zavoleli - govorila je kroz smeh ona. Goran Mlađenović ljubio je suprugu Maju, čvrsto je držeći za ruku.

- Ona je moja sreća. Ne bih je menjao ni za šta - kaže on.
Dođe red da se vidi ko će dogodine stati na ludi kamen. Sa stepenica ispred Skupštine mlade su nesebično pobacale bidermajere. Desetine najlepših buketa poletelo je posle odbrojavanja, zajedno sa belim golubovima. Neke dograbiše najbrže i najspretnije devojke, a oni sa vrha stepenica, pogodiše mladoženje u "prizemlju". Kako se nisu dali iznenaditi, oni ih vešto proslediše dalje u masu. Radost i uzbuđenje nisu krili Ivana i Zoran Ajtoski. Kolona je od Skupštine krenula Ulicom kralja Milana ka Skadarliji gde su ih dočekali trubači, pogača i so, a mladenci su "poveli" svoje prvo bračno kolo. Slavlje je moglo da počne.

I. Zdravković


vesti po rubrikama

^ljudi i dogadjaji

Kolektivno venčanje, po sedmi put, održano je u nedelju u Skupštini grada Beograda
Mladi kineski par vezu krunisao banatskom svadbom
Grupa "No name" otputovala u Kijev
 
 


     


FastCounter by LinkExchange