GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 17. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zatvorena Garnizonska biblioteka pri komandi Kopnenih snaga koja raspolaže bogatom stručnom literaturom

Katanac posle pet decenija

Civilima su uručeni otkazi. Vojna biblioteka bila je jedna od najboljih u zemlji, a koristili su je i građani

Civilima koji su radili u Garnizonskoj vojnoj biblioteci trenutno ništa nije jasno, osim da su dobili rešenja o otkazu. A nije jasno utoliko više jer im je u februaru iz Ministarstva odbrane stigao dopis da biblioteka ostaje u sastavu Komande kopnenih snaga, a onda su im 8. aprila uručena rešenja o otkazu. Reporter Glasa ih sada redovno viđa na protestima "otpisanih" koji se već više puta organizovani u Nišu.

Pored načelnika Zorana Miloševića, u biblioteci su radila još dva civila - Lena Ignjatović, koja je tu bila zaposlena 33 godine, i Snežana Todorović. Oni su dobili rešenja o otkazu, ali su ključeve od biblioteke predali Slađani Angelovskoj, supruzi aktivnog oficira, koja je prethodno radila u Klubu kasarne na Panteleju i, očigledno, izbegla spisak vojnog viška.

Na ulici i samohrana majka

Dok je ključeve biblioteke ovih dana primala Slađana Angelovska, supruga aktivnog oficira koja je takođe civil, posle šestogodišnjeg staža otpuštena je Snežana Todorović, samohrana majka. Ona je pre tri meseca usvojila čak troje dece. Ali, "krojače spiskova" viška civila u Vojsci takvi "detalji" očigledno nisu zanimali, a mogli su ih dobiti da su ih tražili pre pravljenja spiskova i uručivanja otkaza.

Načelnik Milošević je profesor istorije po struci, tri decenije radi u Vojsci, a čitavu deceniju je načelnik Biblioteke.
- Teško da ću sada u ovim godinama moći da nađem posao kao profesor, a do penzije mi treba još osam godina, pa mi je jedino preostalo da se javim tržištu rada. Dok sam devet godina radio kao načelnik brigade Teritorijalne odbrane, imao sam pravo na beneficirani radni staž od 15 meseci za godinu dana, ali ni to nije tada regulisano, pa sam i u tom pogledu oštećen.

Inače sam samohrani otac dvoje dece i našao sam se na ulici posle mnogobrojnih priznanja i odlikovanja koja sam dobijao lično ili biblioteka, kojom sam rukovodio čitavu deceniju. Pretpostavljene starešine me uveravaju da su i oni, posle februarskog dopisa ministarstva da biblioteka ostaje u sastavu Kopnenih snaga, bili iznenađeni koliko i mi otkazima koji su nam uručeni - kaže za Glas Milošević.

On navodi da ga je otkaz zatekao u završnici priprema za desete "Majske susrete sa knjigom" koje je ova biblioteka uspešno organizovala, a trebalo je da se održe od 24. do 29. maja.

Garnizonska biblioteka u Nišu postojala je pet decenija. Raspolaže poslovnim prostorom od oko 600 kvadratnih metara u strogom centru grada, nadomak komande Kopnenih snaga. Ima oko 200 hiljada primeraka vojne stručne literature, oko 4.000 naslova za sve vrste vojnih rodova i oko 30.000 primeraka beletristike i popularnih knjiga. Bila je jedna od najboljih vojnih biblioteka u zemlji. Biblioteku su, pored pripadnika Vojske, koristili i građani, a sada niko ne zna šta će biti sa njom i knjigama.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^Niš

Goran Ćirić, bivši gradonačelnik, o prošloj i sadašnjoj vlasti
Zatvorena Garnizonska biblioteka
Zapečaćena deponija
      


FastCounter by LinkExchange