GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 17. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Goran Ćirić, bivši gradonačelnik, o prošloj i sadašnjoj vlasti

Nišlije su žrtve praznih obećanja

- Posle prošlogodišnjih lokalnih izbora u gradu, prognozirao sam nišku političku krizu na štetu građana i predlagao da se DS skloni iz koalicionih kombinatorika u "konstruktivnu opoziciju". Međutim, DS je ušla u prvu koaliciju, koja je formirana u Skupštini posle izbora, ali je dobro što se ubrzo videlo "s kim sve imamo posla". Zato sada delujemo kao "konstruktivna opozicija" iako smo stranka sa najviše odborničkih mesta (18) - kaže za Glas bivši gradonačelnik Goran Ćirić. On je ocenio da bi zadržavanje DS-a u međupartijskim vrtlozima samo štetilo stranci.

- Jesam izgubio u trci za gradonačelnika u drugom krugu od Smiljka Kostića, kandidata NS-a, i sada, gledano sa distance, čini mi se da sam bio žrtva prevelikih želja birača iz vremena mog mandata. Međutim, na izborima su građani postali žrtve megalomanskih, nerealnih obećanja mog protivkandidata, što je već sada jasno kao dan - kaže Ćirić, dodajući da se "stvari sada odvijaju čak i gore nego što je očekivao".

Neslaganje sa Živkovićem

- Zoran Živković i ja ne slažemo se uvek o koncepciji unutarstranačkog delovanja, ali to za našu stranku nije ništa "nenormalno". Pozicija niškog DS-a u stranci na neki način je profilisana na prošlogodišnjim izborima, kada smo podržali Živkovića kao protivkandidata Tadiću. Vreme je da se to sada na neki način ispravi do nivoa kakav DS Niša zaslužuje. Nedavno sam kooptiran u Gradski odbor DS-a i to je za sada dovoljno kada je reč o mojim ambicijama povratka na političku scenu - kaže Ćirić za Glas.

On navodi da je oktobra 2000, na početku njegovog mandata, gradski budžet bio oko 10 miliona evra, prosečna plata u gradu oko 30 evra i da je grad po zaradama bio na 96 mestu u Srbiji. Septembra 2004, pred izbore, u Nišu je bilo 31.800 nezaposlenih, budžet je bio "težak" oko 60 miliona evra, a sa prosečnom zaradom od oko 240 evra, grad je bio na 93 mestu u Republici. A od poslednjih izbora do februara 2005, prosečna zarada u gradu je oko 160 evra, broj nezaposlenih je povećan za oko 3.000, a budžet realno smanjen za oko 20 odsto, kaže Ćirić.

- Odgovornost za ovakvo stanje u gradu je svakako na novokomponovanoj vladajućoj koaliciji, koja je "preslikana" sa republičkog nivoa, s tim što se u našem gradu u vlast uključio i Karićev PSS. Ništa od obećanih kula i gradova i megalomanskih investicija koje se mere milijardama - kaže Ćirić. Objašnjavajući napade na njega i vezi sa gradskim Garancijskim fondom, formiranim od oko 20 miliona evra dobijenih kao deo kolača od privatizacije DIN-a, Ćirić tvrdi da tu nema ničeg nezakonitog.

- Tačno je da smo te pare mogli da potrošimo u beton, gvožđe i komunalnu infrastrukturu i tako sebi napravimo i dobar marketing. Međutim, uz model koji su nam savetovali stručnjaci Pravnog i Ekonomskog fakulteta i na osnovu iskustava drugih tranziciono uspešnih zemalja, formirali smo fond s namerom da on podstiče produktivne investicije u nova preduzeća i tako donosi nova radna mesta.

Osnovan je odlukom Skupštine grada, ima svoje organe i UO, na čijem čelu je gradonačelnik, sredstva fonda stavljena su na račun banaka odabranih tenderom (AIK, Delta i Komercijalne) - objašnjava Ćirić. On napominje da su pare iz ovog fonda čekale na prve i prave projekte, a da je velika šteta što ih je Kostić povukao iz banaka i sada čak predlaže da ga Skupština grada ovlasti da tim parama berzanski trguje uz veliki rizik.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^Niš

Goran Ćirić, bivši gradonačelnik, o prošloj i sadašnjoj vlasti
Zatvorena Garnizonska biblioteka
Zapečaćena deponija
      


FastCounter by LinkExchange