GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 17. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Različita zalaganja ministra finansija i ministra kapitalnih investicija

Dinkić: Dat samo avans za Mobtel

BEOGRAD - Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je juče da će država prodati svoj deo u Mobtelu na javnom tenderu tek kada se utvrdi koliko je taj udeo, a ne direktnom pogodbom sa kupcem te kompanije. Dinkić je rekao da ne veruje da je austrijski kupac BK trejda kupio tu kompaniju po tržišnoj ceni, već je, najverovatnije, dao samo avans, ali je istovremeno preuzeo veliki rizik.

Savet nestručnih

Na pitanje da li Vlada planira da ukine Savet za borbu protiv korupcije, Dinkić je odgovorio da s tim nije upoznat, ali je izdvojio lično mišljenje da taj savet ne treba da bude pri Vladi, već nezavisno telo. "Pola ljudi u tom savetu je neprofesionalno. Imaju volju, ali nemaju profesionalno znanje", rekao je Dinkić.

Međutim, ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić tvrdi suprotno. On je juče rekao "da bi bilo dobro da se postigne vansudsko poravnanje sa Austrijancima, ili da se donese presuda o vlasništvu u Mobtelu". Država jeste većinski vlasnik, naglasio je Ilić i to po nalazima Vladine komisije koja je to utvrdila prošle godine. "U svakom slučaju, Vlada Srbije svakako će prodati svoje akcije na tenderu", rekao je Ilić i dodao da očekuje da će Austrijanci isplatiti dividende koje PTT potražuje od Mobtela. Ilić je još istakao da je juče raspisan tender za finansijskog savetnika za telekomunikacije, pomoću kojeg će se dalje i to vrlo brzo, regulisati svi problemi u ovoj oblasti.

Prema nalazu Vladine mešovite komisije, država je vlasnik najmanje 58 odsto u Mobtelu, a advokati koji zastupaju interese Telekoma Srbija pred Arbitražnim sudom u Cirihu tvrde da država može dobiti daleko više, pa čak i do 100 odsto u Mobtelu, naveo je Dinkić. "Državi se ne žuri", rekao je on i objasnio da novac od privatizacije Mobtela nije preko potreban, jer budžet Srbije beleži suficit, a zbog aranžmana sa MMF-om te pare ne bi smo mogli da trošimo i kada bi ih dobili. Dinkić očekuje da će jedna od preporuka savetnika za telekomunikacije biti da država izda licencu za trećeg operatera, ili da bude prodat državni udeo u Mobtelu pa čak i u Mobilnoj telefoniji Srbije.

A. M.-Beta


vesti po rubrikama

^ekonomija

Država naplatila tek šestinu stare štednje
Vlada najavila privatizaciju prerađivačkih kapaciteta NIS-a
Dinkić: Dat samo avans za Mobtel
Milosavljević: Čvršća saradnja sa Rusijom
Zaječar: Završena obilaznica
Nova "pitanja" za Dinkića
 


     


FastCounter by LinkExchange