GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 16. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vojvođanske vlasti "razrađuju" ideju o regresiranju studenata-podstanara

I privatni smeštaj o trošku Pokrajine

Iz budžeta Vojvodine, prema predlogu Sekretarijata za obrazovanje, finansiralo bi se 30 odsto kirije

NOVI SAD - Studentski domovi u Novom Sadu mogu da prime svega 65 odsto novosadskih akademaca koji imaju pravo na ovakvu vrstu smeštaja, zbog čega je veliki broj studenata prinuđen da iznajmljuje skupe stanove. Prema inicijativi Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, ovaj problem mogao bi biti ublažen izdvajanjem novca iz budžeta za regresiranje studenata-podstanara, pri čemu se kao najrealnija čini mogućnost prema kojoj bi Pokrajina "pokrivala" 30 odsto troškova privatnog smeštaja.

- Problem sa smeštajem studenata koji imaju pravo na dom, ali to mesto ne mogu da dobiju jer su smeštajni kapaciteti nedovoljni, postoji već godinama. Tražimo način da tim studentima pomognemo tako što bismo plaćali deo stanarine, što će, eventualno, biti moguće tek od naredne školske godine.

Prethodno je potrebno da se čitava ideja "razradi", da se definišu kriterijumi i standardi na osnovu kojih bi se novac dodeljivao i, naravno, da se takvo izdvajanje predvidi pokrajinskim budžetom. Prema našoj zamisli, na ovaj način bi se dotiralo do 30 odsto troškova zakupa stana po jednom studentu - objašnjava pomoćnik pokrajinskog sekretara za obrazovanje Svetlana Vujović.

Prema podacima za tekuću školsku godinu, u studentskim domovima u Vojvodini boravi 3.093 studenata, od kojih je više od dve trećina sa područja Vojvodine. Iz drugih delova Srbije dolazi još 17 odsto akademaca, dok ostali studenti imaju prebivališta u BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Osim Novosadskog, u Vojvodini radi i Studentski centar u Subotici, gde je situacija sa smeštajem neuporedivo povoljnija. Prema izveštaju za subotičkog SC-a, domski smeštaj u ovom gradu je ove godine dobilo 96 odsto studenata koji na to imaju pravo.

R. K.


vesti po rubrikama

^Vojvodina

Vojvođanske vlasti "razrađuju" ideju o regresiranju studenata-podstanara
Opala prodaja nekretnina poslednjih godina u Kikindi
Pravni i Filozofski fakultet u Pančevu
Burići nemaju sezonu
Miv pred stečajem
Konkurs za pare iz budžeta
 


     


FastCounter by LinkExchange