GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 16. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Batićevih 25 pitanja za Dinkića

BEOGRAD - Lider DHSS-a Vladan Batić uputio je prvih 25 otvorenih pitanja Mlađanu Dinkiću u vezi sa formiranjem i radom Nacionalne štedionice, pretežno iz perioda 2002. godine kada je Dinkić bio guverner NBJ-a. Batić pita Dinkića da li je sa pokojnim premijerom Zoranom Đinđićem postigao dogovor da Srbija dobije trećinu vlasništva u ovoj banci, te da li je taj dogovor sproveden, a ako nije, zašto nije.

Batić u otvorenom pismu pita koliku je štetu pretrpela država zato što je, kako navodi, fiktivnim, protivzakonitim poslovima iz državnih sredstava i imovine formirana privatna banka Nacionalna štedionica i kako je vršena njena dokapitalizacija.

On navodi da je ta banka osnovana uz obezbeđen kapital za poslovanje bez troškova, bez naknade, uz dobijanje ekskluzivnog posla isplate stare devizne štednje, te da su njeni vlasnici, po sistemu "ključ u ruke", uplatili na ime uloga samo 5,6 miliona evra.

Batić pita i zašto je samo Nacionalna štedionica dobila privilegiju da isplaćuje staru deviznu štednju i deviznu štednju banaka u stečajnom i likvidacionom postupku, čime se bez tendera isplaćuje 70 odsto ukupnog duga i zašto to nije povereno i drugim bankama. Postavljeno je pitanje zašto štedionica - koja nije državna - ima predznak "nacionalna".

On pita da li su predstavnici Srbije učestvovali u odlučivanju oko treće emisije kada su akcionari postali "Elim" iz Beča i "Mali kolektiv" sa Devičanskih ostrva, istih onih na kojima račun ima neimenovani prijatelj Miroljuba Labusa, preko kog je "Erikson" uplatio stipendiju za Labusovu kćerku.

Dinkiću je postavljeno pitanje i da li je sa nekim od kupaca akcija "Pime" ili "Skvadre", sa sedištem na ostrvu Sveti Vinsent i Grenadini, imao neposredne, lične ili telefonske kontakte između 14. septembra i 14. oktobra 2002. Batić pita da li Dinkić zna da li su sredstva "Jugoskandik banke" u Srbiji ili u Crnoj Gori i da li je tražio da se ona, ako su u Crnoj Gori, prebace u Srbiju, te da li se u vezi s tim vodi neki sudski spor.


vesti po rubrikama

^politika

Delegacija parlamenta Srbije i nevladinog sektora u poseti Albaniji
Sve izvesniji susret najviših zvaničnika Beograda i Prištine
U Mališevu ekshumirano pet tela
Batićevih 25 pitanja za Dinkića
Šešelja ne puštaju na slobodu
Ne zna se ko su "spavači"
Prokleta avlija :Stare fore Malog Bore
 


     


FastCounter by LinkExchange