GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 16. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Delegacija parlamenta Srbije i nevladinog sektora u poseti Albaniji

Dosta je bilo podela,Kosovu treba privreda

Napori Beograda biće vidljivi i u Skupštini i Vladi Srbije, kao i akcijama Borisa Tadića i nadam se da ćemo za koju godinu biti zadovoljni rešenjem problema u regionu, rekla je Gordana Čomić

Od specijalnog izveštača Glasa

TIRANA - Problem Kosova treba rešiti shodno pravu na samoopredeljenje naroda, ali prvi korak mora da bude garantovanje prava manjinama u skladu sa međunarodnim standardima i vraćanje Srba na Kosovo, u sredine u kojima su živeli. I ja ću, uz pomoć veza koje imam, nastojati da pomognem u tom procesu - rekao je lider Demokratske partije Albanaca i bivši albanski predsednik Salji Beriša u razgovoru sa delegacijom parlamentaraca i predstavnika nevladinih organizacija Srbije i BiH, koji borave u višednevnoj poseti Tirani.

Beriša je, govoreći o Kosovu, izneo svoje mišljenje da je u interesu mira i stabilnosti u regionu potrebno poštovanje aktuelnih granica Kosova, usprotivio se bilo kakvim podelama i dodao da Kosovo treba da ide putem nezavisnosti.

Poslanik u Skupštini Srbije Gordana Čomić podsetila je na zvanične odluke Republike Srbije o Kosovu i Metohiji i naglasila da nema održivog rešenja ako se oko njega ne slože Beograd i Priština. Ceneći stav Albanije u vreme krize na Kosovu i Metohiji, ona je izrazila očekivanje da će Albanija održati istu politiku.

- Napori Beograda u razgovorima sa Prištinom biće vidljivi i u Skupštini i Vladi Republike Srbije, kao i akcijama predsednika Srbije Borisa Tadića i nadam se da ćemo za koju godinu biti zadovoljni rešenjem problema u regionu - istakla je Čomićeva.

Beriša se složio da su neophodni razgovori Beograda i Prištine i dodao da smatra da kašnjenje rešenja pitanja statusa nanosi štetu tamošnjem stanovništvu čiji se materijalni položaj, zbog neredovnih ulaganja u privredu, sve više pogoršava.

Tokom razgovora dotaknuto je više tema koje se tiču Albanije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Domaćin je kao prioritet partije na čijem je čelu istakao izgradnju prijateljskih odnosa sa susednim državama i saradnju na principima Evropske unije. Posebno je naglasio važnost saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i u oblasti trgovine, turizma i saobraćaja.

Boravak naše parlamentarne delegacije u Tirani nastavljen je razgovorima sa poslaničkim kandidatima na predstojećim parlamentarnim izborima više partija i obilaskom nekoliko izbornih jedinica.

Juče je održana i konferencija za novinare gde je, između ostalog, rečeno da su učesnici trilateralnih susreta postigli dogovor o zajedničkom radu za uzlaznu finansijsku liniju u srednjoročnoj finansijskoj perspektivi EU za budžetski period 2007/2013. godine. Zajednički stav parlamentaraca i civilnog sektora je da očekuju konkretnu političku i finansijsku podršku EU.

Delegacija Srbije u Tirani boravi u okviru programa parlamentarne prakse Istok-Zapad iz Holandije, koji se organizuje uz partnerstvo Evropskog pokreta u Srbiji i nevladinog sektora Albanije i BiH i pokroviteljstvo Ministarstva inostranih poslova Holandije.

Lj. Staletović


vesti po rubrikama

^politika

Delegacija parlamenta Srbije i nevladinog sektora u poseti Albaniji
Sve izvesniji susret najviših zvaničnika Beograda i Prištine
U Mališevu ekshumirano pet tela
Batićevih 25 pitanja za Dinkića
Šešelja ne puštaju na slobodu
Ne zna se ko su "spavači"
Prokleta avlija :Stare fore Malog Bore
 


     


FastCounter by LinkExchange