GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 16. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Aranžman o razmeni nepokretnosti između Vojske i grada čeka na saglasnost srpske Vlade

Vojna imovina vredna 70 miliona evra

Niš bi dobio 233.26 hektara zemljišta i 309 kasarni i pratećih vojnih objekata.Zauzvrat, grad bi sa 25 miliona evra učestvovao u izgradnji vojne baze "Komren" i za potrebe Vojske pribavio 900 stanova

Protokol o saradnji između grada i Vojske SCG, koji su odbornici Skupštine grada usvojili na poslednjoj sednici, prvi je korak ka realizaciji aranžmana o razmeni nepokretnosti na osnovu kojeg bi Niš dobio 233.26 hektara zemljišta i 309 kasarni i pratećih vojnih objekata, čija je vrednost 70 miliona evra. Zauzvrat, grad bi sa 25 miliona evra učestvovao u izgradnji vojne baze "Komren" i za potrebe vojske pribavio 900 stanova.

Kasarna u Komrenu ostaje Vojsci

Vojska na području Niša raspolaže sa 875.28 hektara zemljišta i sa 559 objekata, ali sve ove nepokretnosti neće biti razmenjivane. Kasarna "Mija Stanimirović" u Komrenu ostaje Vojsci i ona će biti okosnica buduće vojne baze. Planirano je da bi, paralelno sa završetkom pojedinih faza baze, Vojska napuštala vojne lokacije koje bi sukcesivno preuzimao grad.

Zamenik gradonačelnika Dejan Rajčić tvrdi da je reč o izuzetno važnom koraku za dalji razvoj grada i odbacuje optužbe opozicionih odbornika da će se preuzimanjem obaveza prema Vojsci zadužiti budžet tokom nekoliko narednih godina.

- Reč je o najkvalitetnijem gradskom građevinskom zemljištu na atraktivnim lokacijama, čije je pribavljanje neophodno kako bi se omogućio ravnomeran razvoj grada, a u skladu sa Generalnim urbanističkim planom. Ove lokacije biće ustupane investitorima koji će biti obavezani da izgrade stanove za Vojsku.

Tvrdim da će od čitavog ovog posla grad profitirati - istakao je Rajčić. Dodao je da će se formirati komisija koju će, osim predstavnika grada i Vojske, činiti i nezavisni stručnjaci, radi procene vojnih nepokretnosti kako bi se izbegao eventualni spor zbog vrednosti imovine koja je predmet razmene.

Komentarišući navode opozicionih odbornika da je reč o potpuno nezakonitom postupku, budući da važeći zakonski propisi predviđaju da i grad i Vojska samo koriste imovinu koja je vlasništvo Republike, Rajčić naglašava da je za njegovu validnost dovoljna saglasnost srpske vlade, za koju ne sumnja da će je dobiti.

- Ovoliki otpor usvajanju Protokola i optužbe o njegovoj nezakonitosti samo su deo nastojanja DS-a da nas diskredituju. Imamo pouzdana saznanja da su ovo isto i oni hteli da urade dok su bili na vlasti - zaključio je Rajčić.

Do kraja godine planirano je okončanje pripremnih radnji za realizaciju Protokola, kao što su procena imovine, potpisivanje ugovora, pribavljanje saglasnosti Skupštine i Vlade Srbije, dok bi tokom sledeće počela njegova operacionalizacija.

D. K.


vesti po rubrikama

^Niš

Aranžman o razmeni nepokretnosti između Vojske i grada čeka na saglasnost srpske Vlade
Bojkot dilera odložio prvi sajam automobila
Inspekcija danas zatvara deponiju
Pet ekipa za fudbalsko prvenstvo
Narodni kazan ostaje
      


FastCounter by LinkExchange