GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 15. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Problem savremenih veza sve češće je veća zarada žena

Plata nije povod za takmičenje

Izgleda da je ovo jedan od novih problema koji destabilizuju savremene parove. Problem je više jednostavan nego kompleksan - on zarađuje manje od nje

U savremenom društvu koje se drastično razlikuje od onog od pre 15, 20 godina, žene sve više rade i materinstvo uklapaju u postojeće obaveze, a samim tim pošto profesionalno napreduju, više i zarađuju i eto problema! Muškarac je oduvek zarađivao, finansijski zbrinjavao porodicu i na neki način zbog toga je postao ponosan i imao je osećaj sigurnosti.

Ako je ona ostajala u kući da vaspitava decu, a on donosio novac, samim tim, njegova pozicija u porodici je bila važna, a posebno zato što su svi njeni članovi zavisili od njega. Nisu svi tako razmišljali, ali velika većina jeste.

Šta se dešava danas? Pre nekoliko godina žena je počela sa poslovima od po nekoliko sati i donosila je kući malu platu, a sada se žene često nalaze na rukovodećim i odgovornim radnim mestima, pa samim tim finansijski više ne zavise od partnera. I eto problema. Ali to i dalje nije ništa u poređenju sa situacijom kada žena počne da zarađuje više od muškarca. Kao da se radi o atentatu na njegovu ličnost.

Na primer, u Americi jedna od četiri žene zarađuje više od muža. I to nije sve. Svađe, nezadovoljstva, male osvete, okršaji, to su samo neki od prvih simptoma koji ukazuju da nešto nije u redu. Dakle, šta da uradite, a šta da izbegnete ako se nalazite u takvoj situaciji?

Nikada ga ne ismejavajte zbog toga što zarađuje manje od vas, čak ni ako hoćete samo da se našalite
Pokušajte da se uzdržite od toga da mu kupujete poklone
Ne pričajte mnogo sa prijateljicama o situaciji u kući. Glasine se brzo šire, pa mogu da postanu bumerang i da se vrate nazad nezgodnom trenutku.

Slušajte ga kada vam priča o svom poslu i pokušajte da ne pravite takmičarski odnos. Ne radi se o takmičenju tipa "ko ima najbolji posao i ko više zarađuje" (iako je on dok je zarađivao više i te kako to isticao)

Ako želi da podeli sa vama frustraciju što je njegova plata manja, pokušajte da ga uverite i da ga ne osuđujete. Ako mu se sviđa njegov posao, onda je to najvažnije, a ne cifra koja je ispisana na koverti jednom mesečno.

Ako situacija postane neizdržljiva, ako on ne može da prihvati činjenice, potražite profesionalnu pomoć. Psiholozi imaju iskustva i zaista bi mogli da vam pomognu da "izlečite" i sačuvate brak.

Nikada nemojte osećati grižu savesti što zarađujete više. Mnoge žene se zapravo nadaju da će se stvari vratiti na staro i da će muževi ponovo postati dominantni. Greška, zato što se vremena menjaju, a samim tim bi trebalo da se menjaju i naše uloge. Više zarađuje onaj koji zarađuje. Prosto i jednostavno. Da li je to muškarac ili žena, nije važno. Ono što je važno je par.

Ne padajte u iskušenje da se takmičite sa partnerom. Naterajte ga da shvati da u vašoj vezi nema mesta za takmičenje.

Priredila: I. Stojanov


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za nedelju
Emocije imaju izuzetan uticaj na imunološki sistem ljudi
Odnos majka-ćerka se s godinama popravlja
Problem savremenih veza sve češće je veća zarada žena
Šefe, prihvatite odgovornost
 


     


FastCounter by LinkExchange