GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 15. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Odnos majka-ćerka se s godinama popravlja

Uprkos svim nesporazumima i složenim osećanjima koja postoje između majki i ćerki, njihovi odnosi se na kraju ipak poprave. Ovo je zaključak Karen Fingerman, docenta na Katedri za proučavanje ljudskog razvoja i porodice pri Državnom univerzitetu Pensilvanije, koja je uz pomoć upitnika i razgovora ispitala veze između 48 sredovečnih žena i njihovih već starih majki.

Ona navodi da je gotovo 90 odsto ćerki, bez obzira na konflikte iz prošlosti, reklo da ima dobar odnos s majkom i da priželjkuje da on bude još bolji.

Fingermenova kaže da je odnos majki i njihovih odraslih ćerki "elastičniji" od bilo kog drugog odnosa, odnosno one mogu bolje savladati uznemirenost koju bude jedne kod drugih. Žene su, dodaje ona, u principu uspešnije od muškaraca u održavanju veza koje podrazumevaju visok stepen intimnosti. Ova naučnica objašnjava da se majke i ćerke tokom kasnijih godina više zbližavaju zato što im je zajedničko to da puno ulažu u porodicu kao celinu.

Zanimljivo je da su neke od mlađih ispitanica Karen Fingerman priznale da još uvek ponešto taje od svojih kritički nastrojenih majki. A jedna je izjavila da evolucija u odnosu koji je bio predmet istraživanja započinje onog momenta kada ćerka počne da posmatra majku kao ženu. "Pre toga, majka je neka vrsta simbola. Ona je sveznajuća, svemoguća, možda neprijateljica, a možda hraniteljka, ali vi je ne vidite kao drugu ženu sa sličnim problemima i iskustvima. "

Inače, u anketi koju su sproveli stručnjaci s Državnog univerzita Pensilvanije 53 odsto odraslih ljudi je kazalo da su na njih više uticale majke nego očevi. Takav odgovor je dalo 60 odsto žena i 45 odsto muškaraca.


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za nedelju
Emocije imaju izuzetan uticaj na imunološki sistem ljudi
Odnos majka-ćerka se s godinama popravlja
Problem savremenih veza sve češće je veća zarada žena
Šefe, prihvatite odgovornost
 


     


FastCounter by LinkExchange