GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 15. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Situacija u Andižanu, na istoku Uzbekistana, i dalje je napeta

Krišom odneto trista leševa

Predsednik Karimov tvrdi da vojsci nije izdao naređenje da puca u narod

TAŠKENT - Oko 300 leševa, većinom žena, odneto je juče ujutro sa ulica Andižana, grada na istoku Uzbekistana, kamionima i autobusima posle oštrih mera koje su primenile tamošnje snage reda, potvrdio je medijima jedan od očevidaca, član grupe za ljudska prava "Apelatsija", a prenela Srna.

"Video sam juče ujutro kako vojnici utovaruju 300 tela u tri kamiona i autobus u ulici nasuprot bioskopu", rekao je Lutfula Šamsutdinov AFP-u, dodajući da je u tom trenutku bio u svojoj kući.
Žitelji Andižana, koji su se i juče okupili na centralnom trgu, optužili su vladu da je pucala u žene i decu i zatražili ostavku šefa države, koji je na tom mestu još od 1991.

Uzbeci beže, Putin zabrinut

U strahu od nereda skoro 5.000 Uzbeka juče je u zbegu krenulo ka granici s Kirgistanom, a oko 500 ih je probilo zatvorenu granicu s tom zemljom. Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je juče s Karimovim i izrazio "ozbiljnu zabrinutost" Moskve zbog najnovijih događaja.

S druge strane, predsednik Uzbekistana Islam Karimov juče je izjavio da je u nemirima na istoku poginulo 10 milicionera i "više kriminalaca". To je bilo njegovo prvo obraćanje javnosti. Međutim, iz tog dela zemlje stigle su vesti o više od 100, a prema AP-u, i 200 poginulih.

Vojnici lojalni Karimovu otvorili su prekjuče vatru na nekoliko hiljada mirnih uzbečkih demonstranata kako bi ugušili pobunu koja je počela kad je naoružana grupa oslobodila 2.000 zatvorenika u Andižanu, uključujući i osumnjičene za islamizam. Ljutiti Karimov je, pak, porekao da je naredio vojsci da puca na demonstrante, a za nasilje je okrivio zabranjenu islamističku grupu Hizb ut Tahrir.

Aktivisti tog pokreta juče su odbacili optužbe Karimova i poručili: "Krivica za nasilje je na Karimovu i njegovom represivnom režimu, koji je podvrgao mučenju i zatvorio na hiljade nevinih žrtava".
Karimov je otkrio i da je prekjuče lično pregovarao s vođom pobunjenika i predložio mu da ih autobusima prebaci kud god žele i obećao da ih niko "neće ni prstom taknuti". Međutim, oni su zahtevali oslobađanje članova Hizb ut Tahrir, što je za vlasti neprihvatljivo.

Strani novinari napustili su juče Andidžan jer su ih tamošnji obaveštajci upozorili da su u opasnosti. "Imate 30 minuta da napustite grad. Ne odgovaramo za vašu bezbednost", rekli su novinarima i dodali da postoji mogućnost da ih pobunjenici uzmu za taoce. Ekipu ruske TV NTV juče je na prilazu gradu zadržala uzbečka policija i oduzela im pasoše, a pušteni su tek kad su pristali da budu prebačeni do obližnjeg Namagana.

Prema njihovim izveštajima, Andižan je potpuno blokiran i njime se kreću samo vojna vozila, vojnicima je podeljena bojeva municija, a iz centra dopire pucnjava.


vesti po rubrikama

^svet

Situacija u Andižanu, na istoku Uzbekistana, i dalje je napeta
Svrgnuti irački predsednik ubija vreme u zatvoru
Kruna princu Albertu 12. jula
 


     


FastCounter by LinkExchange