GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 15. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kontroverzna izložba u Beču

Gola istina

U bečkom muzeju "Leopold" 13. maja otvorena je kontroverzna izložba "Gola istina". Tema je skandal koji je izazvala golotinja u bečkoj umetnosti oko 1900. godine. Među 180 eksponata se nalaze dela Gustava Klimta, Egona Šilea, Riharda Gerstla, Oskara Kokoške i arhitekte Adolfa Losa.

Posetioci će prvi put moći da vide Šileov "skandalozni" časopis koji se nalazi u njujorškom Metropoliten muzeju. Šilea su neosnovano optužili da je zaveo maloletnicu i, zbog prikazivanja aktova, uhapsili i osudili, a njegove erotske crteže zaplenili. Gertstl je, takođe, bio okružen glasinama da je u vezi sa svojim modelom kao i Kokoška koji je ošišane glave pisao skandalozne drame.

Los se suprotstavio bečkoj secesiji tako što je sagradio kafe-bar u jednostavnim oblicima bez ikakvih dekoracija, što je tada bilo skandalozno. Oko Klimta je izbio skandal zbog ukrašavanja aule Bečkog univerziteta fakultetskim slikama sa alegorijom fakulteta i zbog prikaza nage trudnice koji su naišli na oštru kritiku. Odgovor na tu kritiku bila je njegova slika "Gola istina" po kojoj je izložba dobila naziv.

G. J.


vesti po rubrikama

^kultura

Ružica Sokić govori o predstavi "Dugo putovanje u noć"
Biografija Keptn Bifharta iz pera novinara Rolingstona Majka Barnsa
Kontroverzna izložba u Beču
Svetlana Lukić, povodom knjige "Peščanik FM" i pet godina radio-emisije "Peščanik"
 


     


FastCounter by LinkExchange