GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 15. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Biografija Keptn Bifharta iz pera novinara Rolingstona Majka Barnsa

Vanzemaljska estetika

Čak ni u 60-im na planeti Zemlji nije bilo ničeg ni nalik muzici Captain Beefhart & Magic Band. Knjiga Majka Barnsa "Captain Beefheart - Biography", objavljena prošle godine na čak 344 strane vivsecira mit o Keptn Bifhartu, jednom od retkih, stvarnih inovatora rok muzike koji je potpuno promenio sve harmonijske i ritmičke klišee ove rudimentarne muzičke forme.

Barns, novinar magazina "Mojo" i "The Njire" ovom kritičkom biografijom pokriva sve faze Bihartovog opusa. Bizarni Bifhartov klasik "Trout Mask Replica" iz 1969. godine postao je najuticajniji avangardni album, reflektujući njegove fascinacije dadaističkom poezijom, Stravinskim, fri-džezom i Delta bluzom. Praktično nema rokera koji se nije pozivao na Bifhartov enormni uticaj, od Džoni Rotena (Seks Pistols, P.I.L.) do Spaceman 3 i Spiritualized.

Don Van Vlit (pravo ime Bifharta) postaje ikonični heroj esid-roka i kontakulture 60-ih i 70-ih zbog svog potpuno individualnog načina pevanja, nadrealističkih tekstova i kakofoničnih aranžmana. Postaje neka vrsta apostola savesti muzičkog biznisa koji ga je forsirao uprkos apsolutne nekomercijalnosti njegove muzike. Početkom 80-ih, Bifhart iznenada napušta muziku i posvećuje se slikarstvu, prekinuvši svaki kontakt sa medijima i svojim obožavateljima.

Uz pomoć nemačkog galeriste Mikaela Vernera, Bifhart (iako autodidakt) postaje velika svetska zvezda udarnih pokreta 80-ih kao što su neoekspresionizam i transavangardna figuracija. Bifhart se povlači u Mohava pustinju gde mu se gubi svaki trag, a njegova matična galerija "Mikael Verner" u Njujorku i dalje tvrdi da je živ i da ne boluje od multiple-skleroze, iako muzička štampa tvrdi suprotno.

Ocenjena superlativima od strane "Tajmsa" i "Rolingstouna", Barnsova knjiga daje potpuni uvid u Bifhartov nesvakidašnji način rada sa pratećim muzičarima koje je terorisao svojom "vanzemaljskom estetikom" i apsurdnim komandama da "niske note sviraju kao visoke, a visoke kao niske" ili "da stakato note sviraju što duže, a da ipak budu stakato".

Iako muzički potpuno neobrazovan, Bifhart je uspeo da u rok unese kompletnu dodekafoniju i atonalnost Arnolda Šenberga i "nedeterminisanu muziku" Džona Kejdža, Vitolda Lutoslavskog, Karlhajnca Štokhauzena i Janisa Ksenakisa - zadržavši iskonski duh ritma i bluza.
Zvuči potpuno nemoguće, ali u slučaju Keptn Bifharta - sve je moguće.

S.Đ.M.


vesti po rubrikama

^kultura

Ružica Sokić govori o predstavi "Dugo putovanje u noć"
Biografija Keptn Bifharta iz pera novinara Rolingstona Majka Barnsa
Kontroverzna izložba u Beču
Svetlana Lukić, povodom knjige "Peščanik FM" i pet godina radio-emisije "Peščanik"
 


     


FastCounter by LinkExchange