GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 15. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ružica Sokić govori o predstavi "Dugo putovanje u noć"

Svaki tunel ima kraj

Igram Meri, ženu zavisnu od morfijuma. Mislim da nisam u celom svom životu imala takav zadatak. Još uvek se ne dam, imam snage, a za ovo je potrebna ogromna fizička i psihička snaga

U Ateljeu 212 Ružica Sokić provela je više od tri decenije, a svoj glumački dar pokazala je na mnogim pozornicama nekadašnje Jugoslavije. Pet godina ima status slobodnog umetnika, a na Veliku scenu "Ateljea 212" vratila se predstavom "Dugo putovanje u noć" Judžina O' Nila, u režiji Bore Draškovića.

- Naći se na takvom delu, sa takvim rediteljem i ekipom glumaca, to je nešto što se glumcu desi jedanput u životu. Ono zbog čega živimo i što očekujemo ceo svoj život. Sa rediteljem Borom Draškovićem, koji je moja generacija, posle toliko godina prvi put se susrećem na većem zadatku. On je institucija. U mladosti je režirao predstavu "Kad su cvetale tikve", koja je ušla u istoriju kao zabranjena predstava. Nisam verovala da ću da radim sa Borom u jednom tako velikom projektu.

Glumačka ekipa

- Petar Kralj - pravi kralj glume. Prema Nebojši Dugaliću imam posebno sentimentalan odnos - kao početnik igrao je sa mnom u jednoj predstavi Ace Popovića u Beogradskom dramskom. Tu je i fantastični Nenad Marić. Bora je divno smislio da uzme takve mlade glumce koji su muzikalni, sviraju i pevaju. Mislim da će to biti izuzetna predstava.


Dramaturški rez...

- Fantastično što je Maja Drašković je napravila izvanrednu dramaturšku intervenciju. Taj raspevani muzički komad, koji bi trajao preko četiri sata, sveli su na manje od dva sata. Ostao je ukus, kvalitet, a upola je kraći. Igraće se bez pauze, u jednom furioznom ritmu. To je klasičan, večiti komad. Rediteljskim zahvatom doveden je u potpuno vanvremensko odredište.

Lik Meri...

- Mislim da nisam u celom svom životu imala takav zadatak. Još uvek se ne dam, imam snage, a za ovo je potrebna ogromna fizička i psihička snaga. Nema improvizacije, mrdanjaÖ Igram ženu zavisnu od morfijuma. To može da bude i zahvalno, ali je i jako opasno. Kao hod po žiletu - mora se paziti da se ne pretera, da se dotera, da se pogodiÖ Nisam zavisnik ni od čega. Nikada nisam ni pušila ni pila, a da ne pričam da se nisam drogirala. Igram intuicijom. Videla sam neke narkomane, ali nisam se nikada družila sa njima. Strahota, meni su više o njima pričali i sada ja igram na osnovu mašteÖ

Gumački život...

- To je potpuno posvećenje. Ima divnih glumaca koji imaju porodice, decuÖ Ali uzmite Bergmana, on nije to mogao. Bio je očajan, imao je devetoro dece i nijedno nije ni pomirisao. Obično žene nose porodicu. Ima savršenih žena, ali nemoguće je, jer svaki glumac u glavi sve nosi. Eto, ja sam danas pošla na probu u Atelje sa dve tašne. Da li verujete? To mi se nikada nije dogodilo. Izgubila sam do sada tri tašne. Ne mogu tri stvari da imam u rukama. Tu treću, bez obzira šta je, nekako uvek negde zaboravim.

Učenje...

- Nikada nema kraja učenju. U ovim godinama sam se, posle toliko godina rada, osećala kao učenica. Kada sam bila mlađa, grešila sam, bila sam ratoborna, imala sukobe sa rediteljima i partnerima. Sada sam se sa poverenjem prepustila poslu koji je za mene nešto potpuno novo. Ubeđena sam da glumac do kraja života svakom novom ulogom uči. Nisam glumac rutine. Sve igram emocijama, a ovo mi je potpuno novo iskustvo.

Svitanje i nada...

- Ima nade. To je duuugo putovanje u noć, a posle noći ipak sviće. To je putovanje kroz tunel, a svaki tunel ima kraj. A da li će on da bude u raju ili paklu, to je ostavljeno kao otvoreno pitanje. Biljana Bošnjak


vesti po rubrikama

^kultura

Ružica Sokić govori o predstavi "Dugo putovanje u noć"
Biografija Keptn Bifharta iz pera novinara Rolingstona Majka Barnsa
Kontroverzna izložba u Beču
Svetlana Lukić, povodom knjige "Peščanik FM" i pet godina radio-emisije "Peščanik"
 


     


FastCounter by LinkExchange